Anders Lundin (Foto: Rhea Iconomou)

Anders Lundin om livets äkthet

Av Rhea Iconomou
Folkkäre Anders Lundin är aktuell med föreställningen Expedition livet som handlar om människans vandring på jorden och att behålla livets äkthet. Föreställningen bjuder även på musik av Anders Lundin och Jonas Olofsson.
Aktuell: Föreställningen Expedition livet och säsong 2 av serien I rovdjurens spår på SVT.
Plats: Ögla kulturhus i Huddinge (sista föreställningen för i höst. Turnén fortsätter våren 2020)
Datum: 16 november 2019 Klockan: 14.00

– Föreställningen handlar om människans vandring på jorden. Det var under flyktingkrisen som jag fann inspiration om hur människan förflyttar sig i olika tider. Men jag pratar också om mina förfäder, alltså de som vandrat här före mig. Vi kanske aldrig hade suttit här om våra förfäder inte gjort vad gjort, säger Anders Lundin.

 

På scenen kommer även att finnas en lägereld. Det tycker Anders passar bra med budskapet om människans vandring. Människor som samlas kring lägerelden och delar historier. Anders har också skrivit text och musik till föreställningen.

 

–Jag har jobbat mycket med låtarna. Det här är en föreställning som sätter mina texter i ett sammanhang. De liksom hittar sin form på scenen.

 

Anders berättar om en typ av essens eller känsla som på något sätt präglar föreställningen. Ett typ av djup utöver orden som sjungs och instrumenten som spelas.

 

– Det går inte riktigt att förklara vad det är, men något är det, säger Lundin.
 

Musiken och ansvaret

Lundin har alltid letat efter ett sätt att uttrycka sina innersta känslor.

– Jag har alltid haft ett behov av att uttrycka mig. Tankarna måste ut, jag kan inget annat än spela gitarr och skriva låtar. Jag har alltid fascinerats av att göra något eget. Jag började skriva, formulera det jag känner, för tio femton år sedan. Då var det små trudelutter och barnmusik. Musiken har funnits i allt jag gjort, den har lärt mig att göra saker. Det är mitt skydd för texterna jag skriver.

 

– Det är viktigt att själv få bestämma över sina tankar, texter och låtar. Och om man skapar en föreställning är det viktigt att ha en tydlig idé. Jag tycker att det är ganska oansvarigt om man inte har det. Det är viktigt att inte stressa folk för något de inte är redo att lyssna på. Jag vill inte skriva någon på näsan.

Nu har Anders Lundin en klar vision med föreställningen Expedition livet, och med musiken känner Anders Lundin sig trygg att framföra sina texter.

 

– Om jag inte hade musiken skulle jag nog skrivit. Jag skrev en novell för många år sedan men förlaget jag skickade den till tyckte att den var för pratig. Men jag ska göra ett nytt försök. Det handlar om att våga hitta mod bara.