Tuula Vesamäki (Foto: Erika-Vivianne Nemeti)

Konst för alla åldrar och smaker

Konstföreningen Bellis har funnits sedan 1987. Just nu har de en pågående utställning i Mariakyrkan i Skogås.

I en källare i Trångsund finns Konstföreningen Bellis. Under föreningens 32 åriga historia har det blivit en del flyttar men just dessa lokaler har varit deras i 10 år. Tuula Vesamäki är ordförande i föreningen och har varit med sedan start. 

 

– Bättre lokal kan man inte få. Tack vare att vi har en så stor yta har aktiviteterna ökat. Vi har allt från målning till tovning och keramik. Men även snickeri och textilarbete. Under vårterminen kanske vi hittar på något mer, säger Tuula Vesamäki. 

 

Konstföreningen Bellis har 60 medlemmar från hela länet och är medlem i Sveriges konstföreningar. Vissa medlemmar är aktiva och kommer till lokalen för att skapa medan andra kommer för att ställa ut sina verk när föreningen ska ha utställning. 

 

Medlemmarna är i blandade åldrar. Den yngsta är 5 år och den äldsta 90 vilket Tuula Vesamäki tycker är väldigt roligt. Dock önskar hon att det skulle komma fler ungdomar till föreningen. 

 

–  Vi har försökt att få ungdomar att komma hit men tyvärr lyckas vi inte med det. De har sina mobiler och datorer, de verkar inte så intresserade av handarbete, säger Tuula. 

 

Föreningen har utställningar flera gånger om året, bland annat på Trångsunds torg varje vår. Medlemmarna träffas flera gånger i veckan. De har även prova på kurser där man får testa på flera olika konstuttryck och tekniker. Det bästa med Bellis enligt Tuula är sammanhållningen och att de alltid har roligt ihop. 

 

– Det var någon som sa att denna föreningen har räddat livet på mig, man har varit deprimerad men så kommer man hit och träffar olika människor. Vi har alltid kul, alla är på gott humör som kommer hit. Det är livets elixir, säger Tuula.

 

Konstföreningen Bellis nuvarande utställning visas i caféterian i Mariakyrkan i Skogås. Den innehåller 37 konstverk. De är gjorda i flera olika tekniker med allt från tredimensionella lekskulpturer till pennteckningar och akvarell- och akrylmålningar. 

 

Tuulas favoritkonstverk på utställningen är en tredimensionell “målning” i keramik av Marie Lagerström. Den föreställer Hornsgatan och hon har format alla människor, cyklar och bussar som passerar där. Även besökarna Rose-Marie Sundholm och Sven-Gunnar Persson tycker om Marie Lagerströms verk.

"Det gamla Stockholm" av Marie Lagerström. Foto: Erika-Vivianne Nemeti

 

– Jag tycker om tavlor där man blir ett med tavlan, säger Rose-Marie Sundholm och berättar att hon och Sven- Gunnar Persson är stambesökare i Mariakyrkan i Skogås. 

 

Sven-Gunnar Persson tycker att det är väldigt fina tavlor på utställningen och tillägger att det varit många som besökt den. 

 

– Jag tycker om tavlor där man ser vad den föreställer. Dessutom uppskattar jag att det inte bara är kyrkliga bilder på utställningen utan att det är en blandning, säger Sven- Gunnar Persson.

 

Utställningen pågår fram till den 19 december.