Kovan visar offrens vardag i Syrien

Utställningen “Story of stories” visas just nu på Södertörns högskolebibliotek. Fotografen och Södertörnstudenten, Kovan Alshawish rapporterar mot ISIS i Syrien. Med kameran berättar han de drabbades historier från insidan av krigets mörker.

En bild på en pojke som sörjer sin far. Ett barn som skickats till ISIS för att lära sig genomföra en självmordsattack. Människor som öppnar sina hem och hjärtan för att hjälpa de drabbade.

– Ibland säger bilder mer än ord och jag vill ta ansvar för att alla drabbades egna berättelser av kriget får synas, säger Kovan Alshawish.

Hans utställning har tidigare visats i London och ska senare till Italien. Men nu mellanlandar den under en månad på Södertörns högskolebibliotek på plan 5.

Bilder med berättelser

Kovan Alshawish berättar om känslorna i fotoögonblicket. En man som håller sin dotter i famnen kunde inte möta kamerans blick utan att brista ut i tårar. Bilden berör fortfarande Kovan.

– Varje bild har en unik historia, säger Kovan Alshawish.

Utställningen gestaltar ögonblick när ISIS etablerades, hur det har drabbat invånarna i Syrien, vad kriget har resulterat i och hur livet fortsätter efteråt.

Utställningen är öppen för alla som är nyfikna. Foto: Sara Tingström

Vill inspirera studenter

Kovan Alshawish är född och uppvuxen i Syrien där han till en början studerade juridik. Han bor numera i Stockholm och är själv student på Södertörns högskola. Där går han fjärde terminen på journalistprogrammet. Mellan 2013 och 2019 har han producerat dokumentärer och filmer och jobbat parallellt med sitt fotoprojekt.

– Jag vill inspirera andra studenter att jobba självständigt och visa att det går att ha egna projekt vid sidan av skolan, säger Kovan Alshawish.

Det var först 2012 Kovan Alshawishs intresse för att fotografera föddes. Det var självklart för honom att med hjälp av sin kamera gestalta krigets intensiva terräng. När bilderna blev omtyckta motiverade det honom till att fortsätta.

– Jag började på Södertörn för att jag vill få en kompletterande journalistutbildning och mer teoretisk erfarenhet för att kunna rapportera, säger Kovan Alshawish.

Ett pris på sitt huvud

Den praktiska erfarenheten fick Kovan Alshawish under kriget när han assisterade både lokala och internationella medier med fotografier. Syftet har alltid varit att sprida medvetenhet till världen om vad som pågår. Han startade ett Twitterkonto som snabbt fick uppmärksamhet. Det blev en ocensurerad direktlinje mellan följare och krigets offer.

När Kovan Alshawishs arbete fick stor spridning 2015 satte ISIS ett pris på 10 000 US dollar på hans huvud. Det ledde till att han själv blev tvungen att fly landet, och han sällade sig till den stora strömmen av flyktingar.

– Alla journalister och fotografer fick samma problem. När jag arbetade med internationella medier och mina bilder spreds över världen blev det ett hot mot ISIS, säger Kovan Alshawish.

Idag har Kovan Alshawish planer för att fortsätta rapportera och fotografera och hans kommande projekt är att gestalta och porträttera tiggeri i Sverige.