Böcker av Karin Boye

Karin Boyes pris delas ut en gång om året. Foto: Frida Söderlund

Alva Dahl får Boye-priset

Karin Boyes litterära pris delas ut till författare som är verksamma i Huddinge och som gett ut verk i Boyes anda. I år tilldelas det Alva Dahl.
Datum: 5 december
Tid: kl.19-20.30
Plats: Folkes, Sjödalstorget 1, Huddinge
Entré: Fritt inträde
Pris: 25 000 kronor

Alva Dahl är född 1985 och verksam som forskare, översättare och författare. Sin egen skönlitterära debut gjorde hon 2019 med det prosalyriska verket "Längtans flöde”.

– Det känns jättefint att få priset. Jag har inte läst Boye jättemycket men absolut så beundrar jag henne mycket som författare och poet. Med tanke på hennes integritet och styrka, klarhet och bestämdhet som person, samtidigt som hon skriver om svaghet. Det är fint, säger Alva till Nytt i Flempan.

 

Juryn ger följande motivering till valet av årets pristagare.
"För Karin Boye var orden, texten ner till minsta skiljetecken valda med största noggrannhet. Vi i Karin Boye Sällskapet ser därför med glädje att priset 2019 går till författaren, språkvetaren och översättaren Alva Dahl, som skriver med samma omsorg. Och som i ‘Längtans flöde’ lyckats gestalta andlighetens kallelse på ett så drabbande sätt."
 

“Längtans flöde” tar upp teman som andlighet, bönen och gudslängtan, även kopplingen mellan kloster-tankar och tvåsamhet. Hon förenar estetiska ambitioner med religiös eller andlig dramatik. Detta tema tror Alva själv varit en av anledningarna till att hon haft svårigheter med att få sin bok publicerad.

– Jag hade svårt att hitta en förläggare som förstod vad jag ville göra och förlagen tyckte nog att det jag skrev var för udda. Jag upplever också att det finns en sorts rädsla för religion bland förlagen. Så jag bestämde mig för att starta eget, säger Alva.
 

Alva berättar att hon vill skriva utifrån ett perspektiv som skildrar tillstånd och situationer som pågår inifrån. Hon säger att det är något som kännetecknar poesin men att hon till största del skriver prosa. Denna kombination menar hon beskriver det som blivit till hennes sätt att skriva prosalyrik.
Innan “Längtans flöde” gavs ut kände Alva att boken nog skulle vara för smal och inte tilltala så många, mer än i kristna kretsar. Hon berättar att hon känner det som ett bekräftande att ha blivit mottagen i ett litterärt sammanhang som detta.
– Det är fint att juryn ser ett släktskap oss emellan.

Vinstsumman planerar Alva att investera i sitt eget förlag och skrivande. Hon berättar att hon främst får in pengar för arbetet som översättare eller om hon skriver artiklar. Svårare är det med utgivandet av böcker, där är det svårt att gå plus.

– Ett sånt här pris innebär att jag kan skriva och hålla på med förlaget. Så det innebär att jag känner både uppmuntran och lugn i att ägna tid till sånt som det är svårt att tjäna pengar på, det blir lättare att ägna sig åt sånt som man mest gör för att man känner att det är viktigt, säger Alva.

– Jag lever ganska snålt så när man får ett sånt här pris kan man känna att man kan kosta på sig, så jag gick till exempel till frisören förra veckan, säger hon och skrattar.