Spel i mängder

Nästan 200 spel finns tillgängliga för uthyrning. Foto: Daniel Melin

Hundratals brädspelare samlas i Huddinge

Av Gustav Westlund
I helgen går det årliga brädspelskonventet av stapeln. Bakom konventet står föreningen Smash. Åsa Enström Garnström, projektledare för SmashCon har höga förväntningar inför SmashCon 2019.

Årets upplaga av spelkonventet Smashcon går av stapeln den 22–23 november på Folkes i Huddinge Centrum.

— Mina förväntningar är ganska jämna nu, vi går vidare som vanligt. Vår vice ordförande brukar alltid säga “Bästa konventet hittills!” och det förväntar jag mig att han säger i år också. Vi ser återkommande besökare, men också smågrupper av vänner som vill komma och spela krigsspel i ett par timmar, säger Åsa Enström Garnström, projektledare för SmashCon och ordförande i föreningen Smash.

 

Under konventet i helgen välkomnas alla som vill delta, medlemskap i föreningen är inte ett måste. Besökarna kan ta med sina egna spel eller låna spel. Man behöver heller inte vara en inbiten spelare för att delta. Konventet är dessutom gratis. 

—Vissa konvent är jättestora, vi har medvetet valt att skala ner. Vi satsar desto mer på service i vår speluthyrning och försöker “matchmakea” folk till ett spel som de skulle gilla, säger Åsa.

 

SmashCon brukar locka runt 200 unika besökare under en helg. I speluthyrningen finns det runt 190 olika spel att välja bland. Besökarna kommer kunna träffa personer andra föreningar, speltillverkare och utställare.

 

Innan föreningen Smash bildades, anordnades konventet FlemCon. Konventet i var i mindre skala och kom senare att lägga grunden till det som är Smash idag.

 

– Tanken bakom Smash var att skapa en spelförening med låga trösklar. Vi såg behovet av en spelförening där man inte riktar in sig på en viss typ av spel. Det ska också vara gratis att vara med, det har det alltid varit, säger Åsa Enström Garnström. 

 

De senaste åren har brädspel fått ett uppsving och blivit allt mer populärt. Spelbutiker ökar sin försäljning och fler föreningar startar runt om i landet.

— Det finns allt fler forum och föreningar för spel. Kanske är det en motreaktion på att vi lever alltmer digitalt, säger Åsa Enström Garnström.

 

Den genomsnittliga Smash-medlem är en medelålders man. Något som man jobbar på att förändra för att bredda mångfalden inom föreningen. 

— Vi försöker med små medel att få till en större bredd. Vi är en liten förening på ungefär 50 medlemmar per år, men att bredda mångfalden ligger i vårt uppdrag. Exempelvis har vi tittat på ett separatistiskt rum, säger Åsa. 

 

Föreningen träffas varje helgfri torsdag på Folkes bistro i Huddinge. Det är gratis att delta på dessa träffar. Vill man bli medlem ligger årsavgiften på 100kr/år.