Lisa Björbo leder skrivarverkstad

Lisa Bjärbo leder skrivarverkstad. Foto: Kajsa Göransson

Lisa Bjärbo leder skrivlek i Huddinge

Författaren Lisa Bjärbo kommer till Huvudbiblioteket i Huddinge för att hålla en skrivarverkstad för ungdomar den 27 november. För Nytt i Flempan berättar Lisa om sitt eget författarskap och skrivarverkstadens innehåll.
Datum: Onsdag 27 november
Tid: kl. 17.00- 19.00
Plats: Huvudbiblioteket i Huddinge
Entré: Fritt inträde, men begränsat antal platser
Ålder: 12-19 år
Föranmälan: fr.o.m. 20 november,
tel: 08-535 305 00
e-post: huvudbiblioteket@huddinge.se

– Under skrivverkstaden kommer jag fokusera mycket på test, lek och övning! Det viktiga är inte att det blir bra, det viktiga är att alla kommer igång och tycker att det är kul. Vi kommer att göra korta skrivövningar, blandat med tips och trix som framförallt kommer att handla om hur man skapar känslor i en text, säger Lisa till Nytt i Flempan.

Lisa Bjärbo är journalist och författare av barn- och ungdomslitteratur. Bakom sig har hon bland annat barnboken “Stora syndboken” och ungdomsboken “Det är så logiskt, alla fattar utom du”.
Hon var 26 år när hon började skriva på sin första skönlitterära roman och det tog tre år att bli klar. Hon berättar att processen var mycket svårare än hon väntat sig, även tidsmässigt.
– Men en känsla var väldigt härlig: Jag hade äntligen vågat sätta mig ner för att skriva en egen bok att proppa full av allt jag gillar, och bestämma över berättelsen själv. Det blev ungdomsromanen ”Det är så logiskt alla fattar utom du” av de där tre årens skrivande, säger hon till Nytt i Flempan.

Lisa beskriver sina arbetsdagar som väldigt varierande. Visst spenderar hon mycket tid framför datorn, men hon håller även i workshops i skrivande och föreläser. För tillfället är hennes jobb mer socialt än det brukar. Dels så skriver hon en ungdomsroman tillsammans med författarna Sara Ohlsson och Johanna Lindbäck. Planen är att det ska bli till en serie på tre böcker. Dessutom jobbar Lisa tillsammans med Åsa Strollo på ett manus till en ljudserie.

 

Lisa säger att hon uttryckt sig i skrift så länge som hon kunnat. Hon tycker det är lättare att få fram det hon vill ha sagt när hon får skriva ner orden.
– Kanske har det lite att göra med att jag är rätt blyg, säger hon.

 

Skrivverkstäder för barn och unga

– Min erfarenhet från tidigare verkstäder är att många barn och unga har ganska dåligt självförtroende när det gäller att skriva och fantisera. De tror att de är jättedåliga på att komma på, och helt säkra på att det de skriver inte kommer att bli bra. Det är många som tycker att ”skrivövning” låter extremt tråkigt. Men när de väl sitter där har de ofta superroligt. Och jag har hittills inte träffat en enda människa som inte kan komma på en berättelse med lite hjälp.

Lisa beskriver skrivverkstadens innehåll med  orden test, lek och övning. Hon berättar att hon brukar använda sig av tärningar som knep för att få igång flödet och låta slumpen styra deltagarna.
– Om du slår en trea på tärningen heter din huvudperson Axel. Om du slår en tvåa är han 32 år och asledsen. Om du slår en femma är det för att han blev dumpad igår. Men om du slår en trea är det för att hans hund just dött. Det brukar bli väldigt roligt. Jag hoppas att det blir det i Huddinge också!