Jonas Sjöblom spelar på Marimban (Foto: Erika-Vivianne Nemeti)

Lunchmusik och soppa lockar många

Varje onsdag klockan 12 bjuder Huddinge kyrka in till lunchmusik. Efteråt serveras soppa i Klockargården. Onsdagen den 20 november var det slagverkaren Jonas Sjöblom som stod för musiken.

Projektet Lunchmusik med soppa i Klockargården har funnits i 30 år. Elisabet Brander är en av tre som ansvarar för musiken i kyrkan. Enligt henne har projektet vuxit mycket de senaste 20 åren. Hon säger att lunchmusiken är en slags gemenskap. Många återkommer varje onsdag vilket gör att fler lär känna varandra.

 

– Det kommer många som som söker hjälp eller socialt stöd av något slag. Men även folk som bara vill lyssna på musik och sedan gå och äta. Vi försöker göra så att det är en halvtimmes musik och en halvtimmes soppa. Man ska kunna hinna med detta på en lunch om man jobbar i närheten, säger Elisabet Brander.

 

Blandad musik för alla åldrar

Det är oftast daglediga i olika åldrar som kommer och lyssnar. Elisabet Brander säger att verksamheten inte riktar sig till någon särskild målgrupp. Alla är välkomna. Denna terminen har det varit många frilansmusiker som spelat i kyrkan. Enligt Elisabet Brander är det viktigt med en stor bredd på musiken.

 

– Jag tycker om allt från ABBA till kyrkomusik och vill bredda kunskapen om det musikaliska till andra. Kyrkan är en stor arbetsgivare för många musiker. Jag tänker att det är bättre att använda de som inte har så lätt att få det att gå runt än att använda institutionella musiker som har sitt jobb, säger hon.

Elisabet Brander välkomnar alla till lunchmusiken (Foto: Erika-Vivianne Nemeti)

 

En solist med många verktyg

Dagens musiker är Jonas Sjöblom på flöjt och slagverk. Han är frilansmusiker och har arbetat både med gospelkörer och indiska orkestrar. I Huddinge kyrka spelar han bland annat på en marimba, en vibrafon och en indisk bansuriflöjt.

 

–  Jag började spela blockflöjt när jag var fyra år. I högstadiet var det inte så coolt med flöjt så då började jag spela trummor. Min pappa spelade det så jag tyckte det verkade spännande även om jag inte släppte flöjten helt, säger Jonas Sjöblom. 

 

I Huddinge kyrka spelar han bland annat ett eget stycke som heter Ökenblomma. Den skrev han utifrån en bild till koreografen och dansaren Virpi Pahkinen. 

 

– Jag blir inspirerad av olika flöjtgurus i Indien och av indisk musik men även traditionell pop. Det bästa med slagverk och flöjt är variationen. Det är lite som terapi för mig, säger Jonas. 

 

Elisabet Brander berättar att hon och Jonas Sjöblom haft samma konsert för 20 år sedan fast i en annan kyrka. I år kände de båda att det var dags igen. 

 

– Det bästa med projektet är gemenskapen och att alla får något med sig. Man får helt enkelt en upplevelse för alla sinnen. Först får man musiken som man lyssnar på och sedan en god måltid. Det är mysigt, säger Elisabet Brander.

 

Ett återkommande nöje

I Klockargården efter konserten bjuds det, utöver soppa, även på kaffe och kaka. Stämningen är gladlynt och det småpratas bland borden. Britta Blomqvist är en av gästerna som brukar återkomma till Huddinge kyrkas lunchkonserter. 

 

– Dagens konsert var underbar, jag älskar hur klangerna samspelade. Jag tycker lunchmusiken är ett jättehärligt koncept, i synnerhet för de som är ensamma. Det blir en slags gemenskap, säger Britta Blomqvist.