Får jag lov? Lennart Gullberg bjuder upp till dans. Foto: Sara Tingström

Måndagsdans – en riktig hälsoboost

Det bjuds upp till dans på måndagsförmiddagarna i Huddinge. Ett trettiotal goda vänner träffas för att dansa foxtrot, schottis och hambo. Och alla är välkomna. Finns det ett roligare sätt att börja veckan på?
Inträde 60 kr
Var? Kommunalvägen 26, 141 61 Huddinge
När? Måndagar 10.00-11.30
Terminen pågår till mitten på december och börjar i mitten på januari igen
Ta med dig bekväma skor och ett glatt humör
Låten “Tänd ett ljus i fönstret” spelas bara när Yngve Palmqvist är på plats.

Det är eldsjälar i pensionärsföreningen, SPF som anordnar Måndagsdansen i ABF-huset i Huddinge. Ett initiativ som startade för ungefär 20 år sedan. Musikanterna och livebandet Segeblad & Wahlén har varit med sen det första danssteget. De kör mestadels 50-talsmusik och riktar in sig på målgruppen 65–80 år. Ibland har det kommit några pigga dansare som är närmare 90 år.

– Det är roligt att spela här, det är ett glatt gäng. Ibland tar vi chansen och övar in lite nya låtar, säger Ulf Segeblad.

Theresie de Gosson är verksamhetsledare på ABF och ansvarig för bland annat musik, dans och kulturföreningar.

– Måndagsdansen är en aktivitet som startar veckan på ett fantastiskt sätt med värme, rörelse och go, trallvänlig musik. Det är en riktig hälsoboost för alla som kommer, säger Theresie de Gosson.

Även sångaren Ulf Segeblad tar en tur på dansgolvet. Foto: Sara Tingström
 

I dörren står deltagarna Yngve Palmqvist och Lennart Gullberg och välkomnar alla in till blå salen med en stor kram.

– Alla får en kram när de kommer, säger Yngve Palmqvist och sträcker ut sina armar.

Yngve Palmqvist och Lennart Gullberg berättar att det behövs mellan 30–40 deltagare för att det ska gå runt. Denna dag är de knappt ett trettiotal som deltar. De ser gärna att fler kommer och bjuder upp till dans. Inga förkunskaper krävs.

Yngve Palmqvist och Lennart Gullberg välkomnar alla in till Blå salen. Foto: Sara Tingström
 

Yvonne Gullberg och Lennart Gullberg har dansat här i nästan sex år.

– Bugg är min favoritdans, säger Lennart Gullberg.

– Men vi dansar mest foxtrot, schottis och hambo. Ibland blir det gammeldans för dem som kan och vill, säger Yvonne Gullberg.

– Det viktigaste att tänka på när man dansar är att hålla takten och ha roligt, säger Lennart Gullberg.

Under en vattenpaus byter jag några ord med Lasse Svensson som hämtar andan efter dansen. Men konditionen är det inget fel på.

– Dans är en jättebra träning för att hålla sig i trim, säger Lasse Svensson.

Dansen har också en viktig social funktion.

– Vi har en bra gemenskap, vi fikar efter dansen och håller kontakt över telefon. Om någon inte kommer ringer vi varandra och stämmer av att allt är väl, säger Lasse Svensson.

Det är dags för en hambo och Lasse ropas in, han ursäktar sig och dansar in i blå salen igen.

Det är fullt ös i Blå salen. Segeblad & Wahlén står för musiken. Foto: Sara Tingström


Under fikat blir det hembakat och en kopp kaffe eller te. Det är ett glatt gäng med mycket värme för varandra. De berättar anekdoter, drar skämt och skrattar gott. Yngve Palmqvist tar upp en liten lapp ur fickan där han skrivit ner bensinpriserna under åren. Han berättar att det var först på 70-talet litern steg till en krona. Dessutom riktas kritik mot Huddinges nya parkeringsapp.

Vi kommer in på ämnet dans igen. Runt bordet är de överens om att dansen är bra för både kroppen och knoppen. Dansen håller de pigga på äldre dar och motverkar ofrivillig ensamhet.

– Det är fantastiska människor som kommer hit varje vecka och vi kommer absolut fortsätta med måndagsdansen, säger Theresie de Gosson.

Läs också: