Dansgruppen showjazz övar inför kulturskolans vintersoaré Foto: Erika-Vivianne Nemeti

Kulturskolan storsatsar på ny julföreställning

Kulturskolan i Huddinge startade som en musikförening 1952. Idag är det ungefär 1100 elever som tar del av deras verksamhet. Just nu övar många inför den första vintersoarén i kulturskolans historia.
Vad? En vintersoaré i två akter med paus
Var? Huddinge gymnasiums aula
När? 3 december klockan 18.30
Medverkande: Barn och ungdomar från Kulturskolan i Huddinge

Kulturskolan i Huddinge erbjuder en blandning av aktiviteter, här finns allt från blåsinstrument till sång, teater och dans. Producenten Helena Rosander säger att det bästa med kulturskolan är att barnen och ungdomarna får vara kreativa och ha roligt. Man får utveckla förmågor som man inte gör någon annanstans.

 

–  Styrkan i kulturskolan är att man får vara den man är och vi välkomnar alla. Det finns inga normer. Man ska inte känna att man inte passar in. Kulturskolan är också öppen för alla åldrar. Man kan gå på barndans när man fem år vara aktiv till att man är 22. Dessutom lär man sig något som man har med sig genom hela livet, säger Helena Rosander. 

 

Dags för den första vintersoarén

I år går den första vintersoarén av stapeln i Huddinge gymnasiums aula den 3 december. Helena Rosander säger att mindre konserter och uppträdanden sker löpande för de olika grupperna, men att de aldrig tidigare haft en större produktion på vintern.

 

 – Detta är en sådan sak som jag har drömt om länge. Vi har alltid Luciatåg, det är en tradition vi haft i många år. Men vi har aldrig gjort någon större föreställning över gränserna. Jag har i många år känt att vi ska göra någonting där även teater och dans får vara med. Jag tänkte att vintersoaré lät roligt, säger Helena Rosander.

 

Förberedelserna började redan förra våren. Det är ungefär 120 stycken elever som medverkar, från tio år och upp till 22. Soarén bjuder på dans, teater, sång och blåsinstrument under två akter. Enligt Helena Rosander har föreställningen inget speciellt tema utan mer fokus på vinter i ena akten och jul i den andra. Musiken kommer vara blandad, allt från julmusik till låtar från dagens hitlista. 

 

– Det som är speciellt med detta är att det är så många olika kulturaktiviteter som samarbetar. Dels kan man göra sitt renodlade dansnummer, dels kan man göra något tillsammans. Det tycker jag är så härligt, säger Helena Rosander. 

Helena Rosander ser fram emot vintersoarén. Foto: Erika-Vivianne Nemeti

 

Det kommer vara 120 barn och ungdomar som uppträder under kvällen. Helena Rosander berättar att alla kommer vara uppe på scen samtidigt under det första och sista numret. 

 

– Det känns lite extra roligt att det är så många barn och ungdomar med. Det är ett stort pussel att få ihop detta och få det att flyta. Men det är väldigt spännande och roligt, säger Helena Rosander.

 

Finns något för alla

Therese Åslund är 18 år och har dansat med sin dansgrupp i nio år. Hon säger att de har övat inför vintersoarén sedan terminsstarten. 

 

– Jag tycker det är roligt att vi är många som samarbetar. Jag kan tycka att dans kan vara enformigt att kolla på. Men nu känns det som att det finns något för alla, säger Therese Åslund.

 

Enligt henne är det bästa med kulturskolan att alla får vara med och att blandningen på utbudet är stort.

 

– Jag mår väldigt bra av att dansa. Jag får självförtroende och får känna mig kreativ, säger Therese Åslund. 

 

Vintersoarén är en familjeföreställning för alla åldrar och Helena Rosander hoppas att många kommer och kollar.


– Jag önskar vi kan nå de som i vanliga fall kanske inte brukar gå på föreställningar. Detta är det ett jättefint tillfälle att se en del av kulturskolans verksamhet. Men även att få se så olika typer av kulturella aktiviteter jobba tillsammans. Förhoppningsvis får man även lite julstämning, säger Helena Rosander.