Elin Tisell, Maria af Klintberg och Viktoria Siwek arbetar med det föränderliga ägget. Bild: Tor Jonsson

Ägget kom först på Teater Sláva

Av Tor Jonsson
Teater Sláva gör ny barnteater med pjäsen Pangu, med ursprung i den kinesiska mytologin. Nytt i Flempan har besökt verkstaden där teatern växer fram.

I Tonsalens källare arbetas det på ett ägg. Ett ur-ägg, lite som det som återfinns i flera olika skapelseberättelser runtom i världen.

Just detta ägg var från början tänkt att användas i en teateruppsättning av Ankungen för många år sen. Ägget blev inte klart i tid utan lades undan i källaren. När Teater Sláva i somras invigde festivalen Urkult i Näsåker vid Nämforsen togs det fram. Nu genomgår ägget ännu en förvandling för att medverka i pjäsen om Pangu. Maria af Klintberg, som är en av de två skådespelarna, menar att allting har sin tid.

– Vi gillar när föremål och material har en historia. Det finns ofta lager av minnen och arbete i vår rekvisita, säger hon.

Ägget är tillverkat i papier mâché och ull. Regissören Viktoria Siwek berättar om hur man kämpat för att filta ullen på rätt sätt. Rekvisitan har ett sammanhang även utanför scenen. Därför används material som pekar på hantering och tillverkningsprocess. Det handlar om ett helhetstänkande – resan är en del av målet.

Detta tankesätt manifesterades när Teater Sláva firade 25-årsjubileum förra året. Då sprang skådespelare och publik de 4,3 milen från de ursprungliga lokalerna i Järna till Tonsalen i Huddinge, samtidigt som man framförde Homeros Odyseén längs vägen.

– Vi är intresserade av hur kroppen kommunicerar och påverkar ett framförande. Är man till exempel andfådd skapar det vissa förutsättningar som kan vara intressanta, säger Maria af Klintberg.

Den nya barnpjäsen är baserad på den kinesiska myten om Pangu. I myten sover Pangu inuti ett ägg. När hen vaknar spricker äggskalet. Den övre halvan bildar himmelen, Yang, och den undre bildar jorden, Yin. Pangu trycker isär halvorna samtidigt som allting expanderar, ända tills Yin och Yang finner sin rätta plats. Då upplöses Pangu och blir till världens växter och djur.

Pangu regisseras av Viktoria Siwek och framförs av Maria af Klintberg och Elin Tisell. Pjäsen har har premiär i januari.