Flemingsbergs gamla bibliotek. Bild: Erika Wallin

Flemingsbergs bibliotek letar tillfälliga lokaler

Öppningen av det nya biblioteket i Flemingsberg drar ut på tiden. Nu undersöker kommunen möjligheterna att öppna i temporära lokaler tills dess att kultur- och ungdomshuset i Fleminghallen slår upp portarna.

Utanför de gamla bibliotekslokalerna i Flemingsbergs centrum passerar Umut Cirik, 18 år. Han är uppvuxen i Flemingsberg och spenderade mycket tid på biblioteket när han var yngre.

– Jag blir ledsen när jag ser att det är stängt, säger Umut Cirik.

Flemingsberg har varit utan bibliotek i snart sex månader. Biblioteket stängdes innan sommaren och det gjorde även de två fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra. Tanken är att verksamheterna ska ta plats i nya lokaler som planeras i Fleminghallen. Det nya kultur- och ungdomshuset skulle ha invigts i september, men bygget har dragit ut på tiden och i nuläget finns ingen prognos för när det kan öppna.

Under hösten har bibliotekspersonalen i Flemingsberg arbetat med en del uppsökande verksamhet mot barn och unga. I övrigt har Flemingsbergsborna hänvisats till huvudbiblioteket i Huddinge. Eva Nilsson är enhetschef för biblioteken i Huddinge och Flemingsberg och hon vittnar om fler besökare på Huddinge bibliotek.

– Vi har märkt av ett ökat besökstryck under hösten, säger Eva Nilsson.

Störst ökning var i oktober då biblioteket hade drygt 1000 fler besök jämfört med samma månad förra året. Denna ökning motsvarar dock inte besöken på det gamla biblioteket i Flemingsberg. Under hösten 2018 besöktes biblioteket i Flemingsberg i genomsnitt av 5200 personer i månaden.

Fritidsgårdarna som stängdes innan sommaren har fått en tillfällig lokal i Annerstaskolan eftersom de nya lokalerna dröjer, något Direktpress har rapporterat om. Eva Nilsson kan nu bekräfta att även biblioteket letar efter temporära lokaler.

– Vi undersöker möjligheterna, säger Eva Nilsson.

 

Umut Cirik, 18

Umut Cirik tycker att det är viktigt att det finns biblioteksverksamhet i Flemingsberg.

– Hade jag varit liten hade jag nog inte tagit mig till biblioteket i Huddinge på egen hand, bara om mamma eller pappa följde med mig, säger Umut Cirik.