Backspegelns redaktör Göran Johansson. Foto: Privat

Backspegeln backar inte – Instagram nytt format

Av Matilda Johansson
Sedan 2012 har historiebloggen Backspegeln givit sina läsare en inblick i Huddinges förflutna. Men på grund av att hans tid inte längre räcker till tänker nu grundaren om, och byter till ett forum där bilderna står i fokus.

Flemingsbergs centrum, Huddinge stationshus och Fullersta bio är bara några av de platser som skildrats på Huddinge kommuns historieblogg Backspegeln. Göran Johansson, arkivarie på kommunen, har under nio år uppdaterat bloggen med bilder och texter som gett läsarna nostalgiska glädjerus.

– Det finns ett stort intresse för Huddinges lokala historia, inte minst den moderna historien från 1950 och framåt.

Området kring Huddinge centrum 1976. Foto: Huddinge arkiv/okänd fotograf

Ett nytt forum

Vägen från idé till publicering har ibland varit tidskrävande och bloggen är bara en liten del av det som ingår i arkivets arbetsuppgifter. Det är en av anledningarna till att Backspegeln nu byter forum till Instagram. Efter tvåhundra inlägg är det också svårt att hitta nya saker att skriva om, säger Gösta Johansson till Nytt i Flempan.

– På Instagram står bilderna i fokus och det är ändå det folk verkar vara mest intresserade av. Det är dessutom lite enklare för oss, säger han.

Det återstår att se om läsarna kommer hänga med i bytet. De inlägg som fått mest uppmärksamhet är de som delats i lokala Facebookgrupper. Gösta Johansson har märkt att de flesta stannar redan på bilden och inte klickar sig vidare till bloggen. Förhoppningen är att nå ut till en bredare publik via Instagram.

– Jag har fått lita på vår kommunikationsavdelning som säger att bloggar är lite ”off” och gammaldags, säger Johansson och skrattar till.

Det nu rivna stationshuset i Huddinge, cirka mitten av 1980-talet. Foto: Huddinge arkiv/Kurt Johansson

Historien bakom bilderna

En av läsarna som kommer följa med Backspegeln till Instagram är 30-åriga Hanna Dahlquist. Hon är positiv till att bilderna får ta större plats.

– Men jag hoppas att texterna inte blir allt för korta, de behövs för att förstå historien bakom bilderna. Eliz Lindström, 56 år är lite mer tveksam till bytet. Hon gillar hemsidan i sin ursprungliga form.

– Jag tycker Instagram är stressande att hålla på med.

Målet är ett inlägg i veckan på det nya forumet. De som kommer att sakna bloggens längre, fängslande inlägg kan hålla utkik på kommunens hemsida. Där kommer det finnas möjlighet att publicera texter av sådan karaktär ibland.

– När inspirationen rinner till! säger Gösta Johansson.