Det finns en historia bakom allt

Av Rosanna Lindén
Gunnel Jacobsen har under nästan hela sitt liv varit engagerad i Huddinges föreningsliv och hon har ett stort intresse för lokalhistoria. Med sin senaste bok “Ströva runt Huddinges 22 sjöar” vill hon hjälpa Huddingebor att upptäcka sin närmiljö under pandemin.

Gunnel Jacobsen har bott nästan hela sitt liv i Huddinge. Det lokalhistoriska intresset hänger ihop med hennes politiska engagemang. I början av sin politiska bana inom socialdemokraterna blev hon invald i Huddinges historiekommitté som bland annat hade i uppdrag att skriva böcker om Huddinge och dess historia.

Gunnel har nyligen kommit ut med boken ”Ströva runt Huddinges 22 sjöar”. En bok i ett enkelt format som man lätt kan ta med sig när man går på promenad. Idén till boken fick Gunnel i ett tidigt skede av coronapandemin.

–Det hängde ihop med att folk började promenera runt sjöarna i Huddinge. Det har de alltid gjort, men man märkte att intresset för att komma ut i naturen ökade mycket under coronan.

Gunnel Jacobsen har engagerat sig i kommunen i hela sitt liv och är något av en lokalhistoriker. Foto: Rosanna Lindén

Kunskap om sin miljö

Gunnel menar att det inte bara är viktigt att förstå var man kommer ifrån, utan även att känna till miljön man lever i och har omkring sig. Målet var att ha boken klar innan pandemin var över, och i oktober i år var 84 sidor fyllda med tips och information om vad som finns att upptäcka runt sjöarna i Huddinge.

–Meningen är att boken ska väcka folks lust att upptäcka mer, säger Gunnel.

Boken är inte den första hon skriver. På bordet i hennes kök har hon lagt ut olika böcker och skrifter hon har skrivit eller medverkat i. Bland annat har Gunnel varit med att ta fram texterna till de skyltar man hittar i och kring Långsjöparken.

Lokalhistoria som berikar

Utöver kärleken till det lokala uppskattar Gunnel också att resa. När hon reser vill hon gärna skaffa sig historisk kännedom om de platser hon besöker. Hon köper därför ofta lokala skrifter och beskrivningar då hon tycker att det berikar reseupplevelsen.

Gunnel tror att förståelsen för sig själv finns i den lokala historien, och hon tycker att det är något folk bryr sig för lite om idag. Hon befarar också att intresset för lokalhistoria i framtiden kommer att minska, då hon upplever att unga inte har samma intresse.