Röda rosor. Bild: Sabina Bajracharya/Wikimedia

Fars dag – för tacksamma barn eller avundsjuka fäder?

Av My Larsdotter
Fars dag firas den andra söndagen i november varje år. Dagen är, precis som motsvarande mors dag, ett tillfälle att fira en förälder lite extra. Men varför firar man fars dag egentligen? Det finns olika budskap om historien bakom dagen.

Att traditionen från början kommer från USA är de flesta överens om. Också att det var när Sonora Smart Dodd 1910 bestämde sig för att hedra sin ensamstående pappa för hans arbete med henne och hennes fem bröder som det började sprida sig. Det är historien efter det som det finns lite delade meningar kring. 

 

Dick Harrison, krönikör på Svenska Dagbladet, skriver i en krönika från 2017 varför dagen hade svårt att slå igenom i början: “Eftersom det var uppenbart för alla att fars dag var en efterapning av mors dag, och att de flesta anhängarna bara var ute efter att profitera ekonomiskt på firandet, hade dagen svårt att slå igenom.” 

"En spekulativ fejkhögtid"

Dick Harrison fortsätter med att säga att fars dag är en “spekulativ fejkhögtid” jämfört med mors dag, som i sin tur skapades efter att kvinnorättskämpen Anna Jarvis ville hedra sin nyligen bortgångna mor. Han säger även att luften under vingarna för firandet kom när Dodd fick hjälp av affärsidkare som såg den kommersiella potentialen i firandet under 30-talet. Hjälp som Dodd, enligt Dick Harrison, inte hade något emot. 

 

Att traditionen spreds snabbt men inte fick fäste förrän senare stämmer. Den uppmärksammades redan 1924 av president Calvin Coolidge men instiftades inte i USA förrän så sent som 1966. 

 

I Sverige har vi firat fars dag sedan 1931, men då i början av juni istället för november. När man emellertid insåg hur nära fars dag hamnade mors dag i slutet av maj, valde man att flytta på fars dag till hösten.

 

Nytt i Flempan träffar Pontus Edberg, 53-årig far, som berättar vad han helst vill göra på fars dag:

– I vanliga fall hade jag gärna kommit iväg och gjort något tillsammans med min familj. Som att gå på museum och kanske äta lunch ute, men nu måste man ju anpassa sig lite och tänka om. Jag tror att vi kommer ha en ganska vanlig dag, men kanske en lite festligare middag. Ibland får jag någon liten present också, det är alltid kul. 

 

Trots delade meningar om fars dag kan den användas som en ursäkt till att ge lite extra uppmärksamhet till en god far varje år. Det finns ofta roliga aktiviteter att ägna sig åt denna dag. I Huddinge kan du bland annat bjuda din far på brunch på Sundby Gård i år.