Olle Magnusson med ett av sina konstverk. Foto: Rosanna Lindén

Olle Magnusson: "Min konst handlar inte om det fina, utan det folkliga."

Av Rosanna Lindén
Hallå där Olle Magnusson, konstnär, författare och Huddingebo! Han har bland annat arbetat med ishotellet i Jukkasjärvi, och skapat Sveriges första och enda tvätterimuseum. Nu firar han 50-år som konstnär med utställningen “Där björkarna susa” i Fullersta Gård.

Är det något speciellt med uppväxten i Huddinge som präglat ditt konstnärskap?

–På något vis är det inte Huddinge som har präglat mig, utan att vara i utkanten. I början på 1900-talet var det många naivister som målade i utkantsmiljöer, småstadslivet är minst lika viktigt som det centrala. Det är det min konst handlar om, inte det fina utan det folkliga.

Berätta om din aktuella utställning “Där björkarna susa”!

–Det är mycket trä-tema, utställningen bygger dels på ett retroperspektiv då jag började “slöjda” på 60-talet, och hur det har utvecklats till något minimalistiskt idag. Sedan gillar jag att se saker runt omkring mig som man kan skapa något av, jag är med i skrotgruppen som ägnar sig åt att göra konst av skrot.

Har du alltid jobbat med okonventionella metoder?

–Jag har aldrig gått på någon konstskola utan gått en annan väg, konstnärskapet handlar mycket om miljön man lever i, vilket är något man inte kan lära sig på konstskola.

"Käppar i hjulet", och andra konstverk av Olle Magnusson. Foto: Rosanna Lindén

Hur påverkas konsten av en pandemi?

–Utställningen har inte fått så många besökare som jag önskat. Jag har sett andra konstnärer som tar inspiration från pandemin, men det intresserar inte mig.

Hur firar du nyår under en pandemi?

–Jag brukar inte fira nyår så märkvärdigt.

Har du något nytt projekt du jobbar med nu?

- Inte något speciellt, jag brukat skifta mellan författarskapet och konsten. När jag gör det ena finns det inte så mycket tid till det andra, så vi får se vad det blir härnäst.