Catharina Stensved berättar om processen bakom sin låt. Foto: Louise Nylander

Botkyrkabon Catharinas nya låtsläpp

Av Elina Tjörnmark
Catharina Stensved, 29 år, är en musiker uppväxt i Botkyrka. Hennes låt Snälla se mig har nästan 1,5 miljon lyssningar på Spotify. I helgen släppte hon en ny singel. Här berättar hon om sitt musikskapande och hur viktigt det är att låta skapandet ta tid.

Vi befinner oss i närheten av Tumbascenen vid Tumba gymnasium. Här har Catharina ett vikariat som sångpedagog. Vid sidan av är hon en lovande musiker som nyligen släppt singeln Det sista du sa.

Catharina växte upp i Tullinge. Där bodde hon i ett radhus tillsammans med sin mamma, pappa och två storebröder. Som liten när hon kom hem från förskolan började hon sjunga och leka artist, och lärde sig alla låtar utantill. Musiken har följt henne sedan dess.

Idag kan mängden lyssnare hon har emellanåt kännas överväldigande.

– Det känns som om någon kommer in i mitt sovrum när jag sitter osminkad i pyjamas med håret åt alla håll och kanter, säger Catharina.

Men hon tycker att det finns en positiv aspekt i det också, att det finns en trygghet i att andra kan relatera och finna styrka i hennes musik trots att den är så personlig.

– Det är lite hela meningen varför jag gör det här. Det är betydelsefullt.

Catharina Stensved tycker att lokala artister bör få mer utrymme i media. Hon berättar om verkligheten i det som ligger bakom en musikers kändisskap. Foto: Elina Tjörnmark
 

Musikskapandet är en process

Catharina berättar att hennes nya låt var en skapandeprocess i tre delar. Den handlade först om hennes mormor och morfar. Sen om ett förhållande som tog slut och sist om hennes nya partner, och rädslan för att bli lämnad. Det blev tre historier i en, fulländad i låten Det sista du sa.

Hon tycker att det är en bergochdalbana av känslor före ett nytt låtsläpp.

– Ena dagen tänker man: ”Har jag gjort det där?” Och det är en häftig känsla. Men andra dagen så kan man självkritiskt tänka: ”Jag är dålig och borde hålla på med något annat”. Men det blir positivt till slut.

Catharina poängterar hur lång en process kan vara i själva musikskapandet.

– Man hör och läser ofta om musiker som blev stjärnor över en natt. Men så är det inte alltid. Att vara musiker är ett stort hantverk som kräver många timmars arbete. Men man får bara se slutprodukterna.

När Catharina jobbade på en kulturskola ställde många elever frågan: ”Den här låten – kan jag bli känd på den?” De trodde att man kunde bli kändis på bara en låt.

– Jag känner att det är så viktigt att berätta och läsa om artisters processer och bakgrund, superkändis eller inte, säger Catharina.

Coronapandemin satte stopp för livespelningar

I och med pandemin kom flera livespelningar att ställas in. Catharina älskar att stå på scen och att framföra sina låtar för en publik, men så blev det inte i år. Men Catharina blickar framåt och ser fram emot kommande projekt.

– Jag har några låtar på gång i flera olika stadier. Jag har en låt som är färdig som jag hoppas på att släppa i början på nästa år, berättar Catharina.