Besökarnas närvaro saknas i salongen, men kanske kan opera och teater på bio vara en del av framtiden? Foto: Ella von Knorring

Direktsänd opera – ett skräckscenario med framtidsmöjlighet

Av Ella von Knorring
Livesänd opera och balett har under elva år visats på Tumbascenens bioduk. Även om publiken sviker under pandemin tror Peter Edsbrant att direktsändningarna kommer vara en del av framtiden för biografen.

Initiativet kommer från Folkets hus och parker och vill låta fler ta del av “finkultur” som vanligtvis endast hittas i Stockholm. Genom att direktsända föreställningar från scener som Metropolitan i New York får publiken i Tumba ta del fler vinklar och får möjligheten att se detaljer som annars inte syns på långt håll.

– Vi har även lite rundvandring och intervjuer bakom scenen med de som medverkar, något man inte får ta del av om man ser föreställningen på plats, säger Peter Edsbrant, programchef på Tumbascenen.

Opera och balett visas på Tumbascenen. Foto: Ella von Knorring

Under pandemin har inga livesända framträdanden visats. De har istället valt ut populära operor och baletter från de senaste fem åren som visas på nytt. Men den äldre publiken håller sig borta på grund av restriktionerna.

– Vi har gjort vad vi kan för att alla som kommer hit ska kunna känna sig säkra. Vi har max 50 personer i salongen och med 340 sittplatser är det lätt att sprida ut sig. Vi har också valt att ha fler föreställningar så att publiken ska kunna sprida ut sig över flera tillfällen. Vanligtvis kanske samma opera visas en eller två gånger. Nu försöker vi med kanske tre eller fyra, säger Peter Edsbrant.

 

Men det är inte en lönsam historia just nu. Biljetterna säljer inte lika bra som innan pandemin. Förut kunde det säljas uppåt 150 biljetter per föreställning, nu knappt 20.  Med ekonomiskt stöd av kommunen tror Peter Edsbrant att initiativet kommer att kunna fortsätta på Tumbascenen.

– Det är ett skräckscenario för biografägare nu när allt fler väljer att streama film och annat hemma, även innan pandemin, säger Peter Edsbrant.

Att sända teater direkt på biografer eller via dator ser Peter som en möjlig framtidsutveckling.

– Jag tror att det kan bli mer att man direktsänder teater, opera och balett på biograf eller via webben. Och möjligtvis att livesändningen kan vara en lösning under pandemin. Då kan en föreställning spelas på en scen men ses via bioduk på flera ställen och av flera personer.