Litografisk utställning av Mikael Jacobsson. Tema natur. Trävägg med flera målningar på rad.

Mikael Jacobssons stipendiatutställning öppnade i söndags. Foto: Lotta Sjöberg.

Stipendiat ställer ut på Litografiska i Huddinge

Av Hedvig Fernstedt
För ett år sen fick Mikael Jacobsson Cecilia Frisendahls litografistipendium. Han har under det senaste året arbetat i Litografiska muséets verkstad på Sundby gård i Huddinge och verken han skapat ställs nu ut. Naturen har fått en central plats i hans konst.
Litografi är ett plantryck, och bygger på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Man trycker med fet färg och använder sig av fet krita eller tusch. När man trycker direkt på sten blir trycket spegelvänt, men det finns sätt att förenkla metoden. Litografi = stentryck. Källa: Litografiska muséet

Ute vid Sundby gård, en kvart med buss från Huddinge station, ligger Litografiska muséet. På muséets hemsida beskrivs det som ett arbetslivsmuseum för litografi.

Aktuell med en ny utställning på muséet är konstnären Mikael Jacobsson, som tilldelades Cecilia Frisendahls litografistipendium 2019. Nytt i Flempan har pratat med honom om stipendiet och utställningen.

–       Jag blev väldigt glad när jag fick stipendiet. Jag har under många år jobbat med teckning och måleri och har under de senare åren funderat mer över litografi som metod, säger Mikael Jacobsson.

Mikael Jacobsson ställer ut på Litografiska. Foto: Mikael Jacobsson.
 

Han beskriver sin konst som att den brukar belysa vardagliga miljöer.

–       Jag försöker hitta meningsfullhet i det skenbart meningslösa, som korridorer och tomma parkeringsplatser. Det är transportsträckor i livet. Jag målar miljöerna i olja och använder klassiska metoder för att visa att det här är värdefullt, det här är också liv.

Mikael har inte jobbat med grafik sen han gick på konstfack i slutet av 90-talet. Men han har i sitt skapande funderat på sätt att mångfaldiga bilder. Det finns i dag digitala metoder för det, men han tycker att det finns en autenticitet i stenlitografin som det digitala saknar.

–       Det är mycket hantverk. Man gör en upplaga på 15 exemplar och sen slipar man av stenen. Det går då aldrig mer att återskapa den och exemplaren varierar också i kvalité då det är svårt att göra det helt jämnt.

Efter att han haft tillgång till muséets verkstad under ett år beskriver han det som fantastiskt att ha fått arbeta där och önskar att han haft ännu mer tid till det.

–       Det är ett underbart ställe. Det är inte maskiner i ett hus utan ett hus runt maskiner.

I verken som syns på utställningen har Mikael lämnat de vardagliga transportsträckorna och gett sig in i skogen och naturen, berättar han.

–       Det är lite problematiskt, konstnärer har alltid frossat i natur, skog och landskap. Det är ett lite belastat tema, men jag struntade i det. Anledningen till att det blivit så är nog att det finns en skönhet i naturen som människor alltid lockats till.

Utställningen har fokus på natur. Foto: Lotta Sjöberg.

 

Mikael hoppas att de som kommer och tittar på utställningen kommer tycka om den. Trots att utställningen äger rum under pågående pandemi säger han att det kom fler än han trott på vernissagen i söndags.

–       Det är de som är intresserade av litografin som kommer hit, då muséet inte ligger mitt inne i stan. Det var över förväntan att så många dök upp, säger han.

Utställningen går att se på fram till 6 december. Muséet håller öppet söndag till torsdag 12-15 och det är fri entré.