Aki släpper sitt fjärde soloalbum. Foto: Art by Esse

AKI vill tacka hiphopen med nytt album

Av Ella von Knorring
Aleksi “AKI” Swallow flyttade till Alby från Gottsunda (i Uppsala) när han var 19 år och har gjort stor succé i gruppen Labyrint, som splittrades 2019. Nu i november släpptes hans fjärde soloprojekt och Nytt i Flempan passade på att fråga honom lite om det senaste albumet “Tack”.

Albumet är ditt fjärde stora soloprojekt, och din tidigare grupp Labyrint splittrades för drygt ett år sen, hur har året som helt solo varit? 

– Det har varit ett konstigt år överhuvudtaget med Corona så jag har inte hunnit reflektera så mycket på att Labyrint tog slut. Men det känns annorlunda att inte vara ute och spela eller vara i studion med varandra som förut. 

 

Albumet heter ”Tack” och i första låten väljer du att tacka dels hiphopen och dem som följt dig genom åren. Varför känns det viktigt att tacka dem nu?

–Det känns som att vi är i en tid då hiphop är större än någonsin. Med det kommer massa folk som inte förstår kulturen och folk som vill utnyttja den och tala illa om den så jag kände att jag behövde göra en låt som förklarar en annan sida av saken. Samtidigt tacka för vart hiphop tagit oss och vart vi tagit hiphop. 

 

Förutom Masse så är de medverkande artisterna ganska oetablerade, hur viktigt är det att inkludera nya artister i sina arbeten? 

– Blen och Rawda är egentligen inte speciellt nya i musiken. Jag har jobbat mycket med Blen genom åren och känt Rawda sen hon var liten, redan en fett vass rappare så det kändes naturligt att ta med dom. Sarsari däremot är en ny ung talang från Fittja som jag försöker pusha till att spela in mer. Det är alltid viktigt att folk som kan öppna dörrarna ser till att fler kan komma in... Så kulturen lever vidare. 

 

Vilken låt på albumet betyder mest för dig? varför?

– Det är olika, men just nu gillar jag “Nogo show” bäst. Ingen speciell förklaring, tycker bara att Masse och jag gjorde den tung. Den och “knytkalas” som är proddad av Sai. Gillar råheten och hiphop-känslan i den. 

 

Det är svårt med livegig nu i coronatider, hur känns det att inte kunna framträda på samma sätt med din nya musik?

– Det är jobbigt att inte kunna uppträda såklart. Men snart är det kanske dags, vi kan hoppas. 

 

Slutligen, vad har AKI för framtidsplaner? 

– Jag jobbar på med musik lite grann men också med manusförfattande till en pjäs som har premiär på Uppsala stadsteatern i april. ”Bra där” heter den. Jag brukar ta allt som det kommer.