”Vi lever i en värld där musiker har tagit fullt ägandeskap över sig själva.” Foto: Changers Hub

Changers Studio vill främja DIY-kulturen

Av Louise Nylander
Musikstudion Changers Studio i Alby startades 2015 som en del av nätverket och innovationshuset Changers Hub. Studion vill främja nya, oetablerade artister i deras strävan efter att arbeta självständigt; så kallat DIY, do it yourself.
– Vi försöker bidra med budskap till våra musiker, säger Sorraya Touré, verksamhetsledare på Changers Studio.

Begreppet DIY, do it yourself, är mer aktuellt än någonsin i dagens musiksamhälle. Changers Studio finns till för att främja arbetet av artister, musiker och producenter som vill jobba självständigt med sin musik. Konceptet är att lyfta fram och hjälpa dem som arbetar på egen hand utan förlag eller skivbolag i ryggen. Studion finns till för sina medlemmar och verkar för att nå ut till unga vuxna i Stockholms ytterstadsområden.

 

– Det finns en kunskapsbrist i hur både branschen och hur DIY-musiker agerar, säger Sorraya Touré, verksamhetsledare på Changers Studio. 

 

Möjlighet att förverkliga idéer

Studion består i nuläget av två rum; en studio för inspelning av poddar och en för inspelning av musik. De är ljudisolerade och utrustade med mikrofonbås, ljudkort, dator, keyboard och monitorer. Nästa steg är att få in fler instrument i form av piano och trummor. 

 

Changers Studio är en del av nätverket Changers Hub. I teamet ingår sju personer, bland annat en av grundarna, Fares Hamed, och verksamhetsledaren Sorraya Touré. Changers Studio är en plattform för musiker som kämpar med sitt eget varumärke. Här ska unga vuxna i åldrarna 16-29 år få möjlighet att inspireras och förverkliga sina kreativa idéer. 

 

I nuläget finns 30 medlemmar i studion för att utvecklas inom sin musik på olika sätt. Ambitionen är att ge fler personer i Stockholms ytterstadsområden möjligheten att uppnå framgång i sitt musikskapande. 

– Vi vet att det finns jättemånga fritidsstudior, men hos oss får man mig som coach som kan vara behjälplig på vägen, säger Sorraya Touré. 

 

”Camp takeovers”

De vill på ett konkret sätt möjliggöra framtida samarbeten för sina medlemmar. Till exempel anordnar de något de kallar för “camp takovers”. Det innebär att de besöker olika förlag och skivbolag där nätverkets egna musiker får träffa etablerade musiker som lever på yrket och ha låtskrivarsessioner. De har bland annat besökt Ten Music Group och Northbound Music Group som båda är förlag och skivbolag. 

– Det blir ett slags nätverksutbyte där producenter, låtskrivare och artister från båda håll får samarbeta. Oavsett om du kommer därifrån med en halv eller helt färdig låt så kommer du därifrån med helt ny kunskap, säger Sorraya Touré. 

 

”Ett helt eget värde”

Nyckelorden i Changers Hub är kunskap, inspiration och nätverk. Sorraya menar att budskapet de vill förmedla till sina musiker i Changers Studio är att ”vi lever i en värld där musiker har tagit fullt ägandeskap över sig själva.”

– Det vi inte låter de här personerna glömma är att de har ett helt eget värde för sig. De har gjort det här själva, utan skivbolag eller någons hjälp. Bara det är ett sjukt värde som saknas hos musikbranschen.