Konstkuben är belägen i Fittja centrum, nära tunnelbanan. Foto: Hedvig Fernstedt

Saadia Hussain: ”Projektet har varit en fantastisk resa”

Av Hedvig Fernstedt
Hallå där, Saadia Hussain! Saadia är aktuell som konstnärlig ledare för projektet med konstkuben i Fittja, som Nytt i Flempan har skrivit om tidigare. Hon har i flera år lett det konstnärliga arbetet med kuben, och i år är det tioåringar som har varit med och skapat konsten.
Namn: Saadia Hussain
Ålder: 47 år
Bostadsort: Odenplan i Stockholm
Aktuell med: Konstnärlig ledare för projektet med konstkuben i Fittja, som hon arbetat med i flera år. Tidigare har mammor, systrar och äldre fått vara med och skapa konst på kuben. Syftet med konsten är att den är en plattform för olika grupper i Fittja, som ofta inte syns och hörs så mycket i det offentliga, att synas och uttrycka sig.

Hur har det varit att arbeta med projektet?

–       Det har varit en fantastisk resa som pågått under flera år. Centralt har varit att man får vara med och berätta om sin egen ort. Det har varit så fint att få lyssna på barnen i år, vi har tittat på de tio år som de har levt och hur de ser på framtiden tio år framåt. Vi har tittat på vilka drömmar, tvivel och rädslor de har. De har sedan fått måla sina tankar.

Vad tror du att det betyder för barnen att få vara med och bidra till offentlig konst?

–       Jag tror att det är enormt betydelsefullt för dem. Bara att få bli tagen på allvar i en värld som domineras av vuxna. De har ännu inte fått det kritiska synsättet på att allt vuxna säger är ju också påhittat av vuxna. Jag har pratat med dem om att konsten är ett sätt att hitta på saker, precis som i leken. Det finns också ett stort behov för barnen att få vara i trygga rum och känna sig inkluderade.

Vad tror du att konstkuben betyder för Fittja?

–       Konsten har uppmärksammat platsen och är skapad för att den ska kännas tillgänglig. Människor ska kunna känna sig nära konsten. Konst kan ofta kännas komplicerad, men det är inte tanken här.

Hur påverkas du av pandemin i din konst just nu?

–      Jag måste hitta nya sätt att nå ut till människor när man inte längre kan samlas och kommunicera på samma sätt. Mycket skjuts också upp.

Vad har du på gång framöver?

–      Jag kan inte berätta jättemycket om det just nu, men jag håller på med ett arbete kopplat till en sportarena. Jag jobbar också på Mångkulturellt centrum och på Botkyrka konsthall.