Kulturell allemansrätt i Botkyrka innefattar bland annat konstaktiviteter. Foto: Botkyrka konsthall

Kulturell allemansrätt för barn utmanas under pandemin

Av Hedvig Fernstedt
Botkyrka har en kulturell allemansrätt inom vilken en rad aktiviteter erbjuds för barn i skola och förskola. Under pandemin har många aktiviteter ställts in, medan andra har blivit digitala.

På kommunens bokningssida för kulturaktiviteter beskrivs den kulturella allemansrätten som ”en unik möjlighet för alla barn och elever i Botkyrka”. Där står också att det innebär ”kulturella upplevelser och eget skapande utan kostnad för den enskilda skolan eller förskolan”. Men under året har corona satt stopp för många större bokningar.

Maria Jara de Corina, lärare i särskolan på Björkhaga skola i Tumba, säger att de fortsatt kan ta del av vissa aktiviteter.

– Min klass är en liten grupp på sju elever. I dag hade vi teater, och två pedagoger från Kultur i Botkyrka kom till skolan, där vi har möjlighet att vara i stora lokaler.

Den kulturella allemansrätten har funnits i kommunen i ungefär tio år. Susanna Freund Widman, kultursamordnare för barn och unga i Botkyrka, berättar att det ger barn möjligheten att prova på och uppleva olika former av kultur kostnadsfritt.

– Alla möjliga aktiviteter ingår, årskurs ett får prova på dans, årskurs 7 skapar film. Vi har konstskapande i form av målning och bildanalys och mycket mer. Vi försöker ha en väldigt stor bredd, säger hon.

I år har en filmverkstad för animerad film varit bland de populäraste aktiviteterna.

Skolorna bokar aktiviteterna, som finansieras av kommunen med stöd av Statens kulturråd och Region Stockholm.

När pandemin började i våras var det många aktiviteter som fick avbokas och ställas in. När höstterminen började skedde en viss anpassning.

– Jag bokade många enskilda workshops inför hösten, där varje klass hade en filmare som kom och höll i det hela, säger Susanna Freund Widman.

Sedan förra veckan när restriktionerna blev strängare i Stockholm är många aktiviteter helt inställda. Men det finns fortfarande en del digitalt utbud, till exempel filmer som operan skapat där man får lära sig dansa balett, och filmer som beskriver bildens makt, som underlag för diskussion i klassrum.

Från kommunens sida lever hoppet om att alla aktiviteter så småningom ska kunna vara igång igen.

– Vi hoppas kunna ta nya tag till vårterminen, säger Susanna Freund Widman.