Pianisten David Wärn som driver Tumba Bruks Musiksalonger Foto: Sara Norrback Carlsson

Beethoven firar 250 år på Tumba bruk

— För fem år sedan bestämde jag mig för att jag skulle studera in och framföra alla Beethovens 32 pianosonater här i Tumba, berättar pianisten David Wärn, som driver kammarmusikscenen Tumba Bruks Musiksalonger tillsammans med sin fru Karolina Wärn Bråkenhielm. Den 16 december skulle Ludwig van Beethoven ha fyllt 250 år, och nu är sonatprojektet i hamn lagom till jubileet.

På övervåningen i den pampiga förvaltarbostaden på Tumba bruk huserar Tumba Bruks Musiksalonger. Pianisten David Wärn och organisten Karolina Wärn Bråkenhielm driver musikverksamheten, och bor i en annan del av huset med sina tre barn sedan några år tillbaka. När Karolina fick anställning som organist i Tumba Kyrka fick de möjlighet att hyra förvaltarbostaden efter att de på vinst och förlust gjort en förfrågan till Statens fastighetsverk, berättar David Wärn.

— Väl där var det uppenbart att huset var helt perfekt för att anordna intima kammarmusikkonserter, eller salonger som vi har valt att kalla våra evenemang. Faktum är ju att den den klassiska kammarmusiken är skriven för att uppföras i just den här typen av miljöer, snarare än i stora konsertsalar.

 

Sedan starten 2014 har musiksalongerna blivit ett uppskattat inslag i Botkyrkas kulturliv, och konsertsalen som rymmer 50 personer har varit gångbar även under pandemins restriktioner, tills de sänktes ytterligare under hösten. Då sadlade verksamheten om, och skapade Youtubekanalen Tumba Bruks Musiksalonger som ett sätt att nå ut till fler. Det Beethovenprojekt som David Wärn startade för fem år sedan fick avslutas inför en tom salong, men finns istället tillgängligt att se online, för långt fler än 50 personer.

— Beethoven har varit en stor inspirationskälla sen jag var liten. Som klassisk pianist går det inte att bortse från hans verk, framför allt inte de 32 pianosonaterna. De är nästan som en bibel för pianister, berättar David.

 

På Youtubekanalen kan man förutom Davids framförande av de tre sista pianosonaterna, även se bland annat Salongen: En teaterkonsert, som handlar om musikens kvinnliga pionjärer.

 

Har vi något speciellt att vänta oss den 16e december?

— Det kommer säkert att bli något videosläpp den dagen, kanske en eller flera av hans violinsonater, som Ylva Larsdotter och Anna Christensson ska spela in i dagarna, säger David Wärn.