Hemkörning av böcker lockar stora och små

Under våren kunde biblioteken i Huddinge erbjuda hemkörning av böcker. Från och med oktober erbjuder biblioteken tjänsten igen, som ska möjliggöra att människor som inte kan ta sig till biblioteket under pandemin ändå kan ta del av bibliotekens utbud.

Hemkörningen drog igång runt påsk. Linn Samuelsson, webb- och kommunikationsansvarig för biblioteken i Huddinge, berättar att det började som ett sätt att utöka servicen. Då var det vaktmästare från kommunens idrottsverksamhet som tog hand om hemkörningen, då de mindre att göra under perioden. Mellan april och juni användes tjänsten 175 gånger.

 

– Det har varit ganska högt tryck, det kommer beställningar varje vecka, säger Linn Samuelsson.

 

Tjänsten används av privatpersoner som befinner sig i riskgruppen men också av förskolor. Efter ett sommaruppehåll började biblioteken i Huddinge erbjuda hemkörning igen.

I och med att restriktionerna blivit hårdare har biblioteket stängt ner allt mer av sin verksamhet och spärrat av umgängesytor. Linn Samuelsson säger att det är en hel del besök på biblioteket men att besökarna är väldigt snabba. Statistik visar att besöken på bibliotekens webbplats har ökat samt att lån av e-böcker och streamad film blivit fler. Linn Samuelsson har inte statistik på hur det gått för hemkörningen under hösten men säger att intresset inte avtagit. Huruvida tjänsten kommer erbjudas i framtiden är osäkert.

 

– Det beror på hur länge vi har resurser att göra det, säger Linn Samuelsson.