Kent Putkinen. Fotograf: Åsa Lagerbäck Putkinen

Huddinges egen progglåt jubilerar

Nästa år är det 45 år sedan Kent Putkinen skrev låten "Huddinge Huddinge" till Hoola Bandoola Band.

– Den  har fått många verser den här låten. Det anade jag inte när jag skrev den, säger Kent Putkinen. Jag är rätt förbluffad över det. Filip och Fredrik har utnämnt den till Sveriges bästa progglåt.

Hur gick det till när du skrev låten?

– Jag skrev den när min fru och jag väntade tvillingar. En god vän i Huddinge hade valt att bli hemmapappa när hans fru fortsatte att studera. Jag övervägde att göra samma sak, för min fru jobbade som lärare. Ur det föddes texten och jag skrev den på tåget mellan Linköping och Norrköping.

På den tiden pratade banden mycket direkt med publiken så jag postade låten direkt hem till Mikael Wiehe i Skåne. Våren därpå var vi på en föreställning med musikteatergruppen Oktober. Då sålde de den nya plattan utanför och där var min låt, säger han och fortsätter:

– En tid senare kom Hoola Bandoola band till Linköping och Mikael Wiehe och jag hälsade på varandra. Så småningom fick jag också betalt för texten. Min royalty är att jag varje gång han spelar konsert i Norrköping får ett exemplar av hans senaste platta.

Hur blev livet blivit efter låten?

–Jag har fortsatt att ha ett stort kulturengagemang. Professionellt har jag jobbat med dockteater och som förskolelärare. Jag var med och startade Kulturkammaren, som numera heter Dynamo och är ett hus för både teater och musik.

Ska 45-årsjubileet firas på något sätt?

–Nej, det tror jag inte.