Under pandemin har allt fler mindre arrangörer börjat bli verksamma inom underground-scenen. Foto: anony

Arrangörerna om underground-scenen: “har blomstrat”

Natten till söndagen stängde polisen ner en svartklubb med 50 deltagare i Huddinge. Den senaste tiden har anmälningarna mot svartklubbar, eller så kallade rave, ökat. Nytt i Flempan har intervjuat två olika rave-arrangörer som säger att rave-kulturen har blomstrat trots pandemin

När polisen under söndagen stängde ner en svartklubb i Huddinge upprättades en anmälan mot för brott mot ordningslagen, olovlig försäljning av alkohol och narkotikabrott. Nytt i Flempan har sökt arrangörerna för festen i Huddinge men de har avböjt på grund av pågående utredning. Vi har istället pratat med två arrangörer som arrangerat andra rave-fester i Södra Stockholm.

 

“Scenen har utvecklats”

Den första arrangören säger att folk var rädda under våren men att det släppte under sommaren. Då arrangerades det fler utomhus-rave, så kallade “Open Air”. Arrangören säger att scenen har utvecklats och växt.

 

– Det var en explosion där vanliga människor började söka sig till festerna. Kulturen har blomstrat. När klubbarna stängde ner så kunde man fortfarande gå på barer men då var man ju tvungen att sitta ner, säger dem.

 

Under sommaren ändrade den första arrangören deras sätt att arbeta. De försökte hålla sig till mindre fester som krävde en förbokad biljett. Under sommaren rapporterade SVT att antalet rave-fester ökat, efter att polisen stoppat en fest med 700 deltagare.

 

– I början av sommaren så var det många nya arrangörer och koncept. Folk glömde pandemin och var bara glada att det fanns ställen dit man kunde gå och dansa. Polisen var också där och kollade men de stängde inte ner oss, säger den första arrangören.

 

Sedan en tid tillbaka har de bestämt sig för att inte arrangera några fester, på grund av den stora smittspridningen. De säger även att polisen har sänt ut “tydliga, tydliga

signaler”.

 

“En motståndsrörelse”

Den andra arrangören håller med om att polisen nu tagit allt hårdare tag.

– De vill markera att det inte är okej att dansa just nu, säger hen.

 

Sonja Tofik studerar socialt arbete på Södertörns högskola och skriver sin uppsats om unga kvinnors upplevelser av rave. Hon säger att fler och fler klubbar började arrangera fester som liknade raves och att det ledde till att ravekulturen dog ut en period men att den nu är tillbaka.

– Det är en kultur som definieras av anti-etablissemang, säger Sonja Tofik.

 

Även arrangörerna säger att underground-scenen är en motståndsrörelse och inte har någon hierarki. Den andra arrangören säger att hen inte arrangerar fester med vinstsyfte och nu under pandemin känns det extra tydligt.

 

– Jag har aldrig varit såhär utblottad i hela mitt liv. Men jag har iallafall fått göra det jag älskar. Så fort man börjar tänka på att tjäna pengar kan det vara att man börjar tumma på sina egna principer, säger den andra arrangören.