Upplev konst i Fullersta

Det kan kännas som att all kulturverksamhet har stängt på grund av covid-19. Men det stämmer inte. På Fullersta gård kan man just nu bland annat ta del av Viktor Kopps utställning och hämta konstpåsar fyllda med pyssel.

– Från mars och framåt kunde vi ha vår verksamhet utomhus men nu har vi fått vara kreativa, säger Nina Kerola, konstpedagog på gården som ligger i Huddinge. Här fortsätter verksamheten som vanligt med utställningar och lördagspyssel, fast i ett nytt format. Konstutställningarna är öppna för besökare men med restriktioner. Endast åtta personer i taget får vistas i lokalerna medan resten får köa utomhus. Trots det har intresset varit stort.

– Efter att cafét som ligger här stängde efter eget beslut har det blivit mindre folk, när det fortfarande var öppet hade vi runt 100 besökare på helgerna. Men det är fortfarande många här, säger Nina Kerola.

 

I det stora huset på gården kan man fram till den 21 februari se utställningen Början och slut av den Stockholmsbaserade konstnären Viktor Kopp. Choklad och dörrar är några av de återkommande föremålen i Viktor Kopps tavlor och det syns bland verken som ställs ut. Bland de permanenta utställningarna hittar man verk av kulturpersoner som på något sätt har kopplingar till Huddinge. Här kan man se arbeten av bland annat Peter Dahl som hade en ateljé på Förrådsvägen 13 och av EWK, Ewert Karlsson, som också bodde i Huddinge.

I Konstverkstan på Fullersta gård får barn och unga från förskola till gymnasieålder utforska kreativt skapande. När verkstaden var tvungen att stänga igen i höstas började konstpåsarna delas ut varje lördag, som gör att man istället kan pyssla hemma på distans, säger Nina Kerola.

– Man kan komma och hämta påsen mellan klockan 12 och 14, men redan halv två brukar de vara slut. Vi delar ut 100 påsar varje lördag, fler hinner vi inte förbereda. Men det är bara roligt, på det här sättet behöver vi inte ställa in verksamheten helt och hållet.

Påsarna görs av konstpedagogerna och innehåller förutom det material som behövs en arbetsbeskrivning och inspiration.

– Vi gör påsarna utifrån perspektivet att vem som helst ska kunna jobba med dem, vare sig man är van att skapa kreativt eller inte. De riktar sig till barn i alla åldrar och förra veckan var det till och med några tonåringar här och hämtade. Just nu har vi jultema på påsarna men det är olika varje vecka

Nästa vecka kommer påsen att innehålla material och beskrivning för att testa på himmeli, ett traditionellt hantverk från Finland.

– Jag håller vanligtvis en workshop för himmeli men i år blev den inställd. Traditionellt arbetar man med halm men nu för tiden kan man göra himmelin i vilket material som helst. Nästa påse innehåller både halm och sugrör så man får prova på båda.