Cirkusträning i Cirkörhuset i Alby. Foto: Christina Simpson

Cirkus Cirkörs träning har klivit in på Kulturhuset

Av Filippa Rinman
I maj hoppas Cirkus Cirkör kunna öppna drop-in träningen igen på Kulturhuset i Stockholm. Samarbetet mellan de båda startade under hösten men träningen fick stänga på grund av nya restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Oskar Löfkvist, pedagogisk koordinator, ser ljust på samarbetet och hoppas på både eventverksamhet och en öppen scen för nycirkus.

Oskar Löfkvist svarar andfådd i telefon.

– Förlåt, är lite trött och mörbultad. Har haft counterweight-workshop hela eftermiddagen.

Han berättar att man i counterweight sitter fast i varsin ände av ett rep som hänger från taket. När den ena åker upp så åker den andra ner. På vägen upp och ner, gör man kullerbyttor och annan luftakrobatik. Oskar Löfkvist är pedagogisk koordinator på Cirkus Cirkör vilket innebär att han är ansvarig för träning av barn och ungdomar, samt vidareutbildning av de cirkuspedagoger som undervisar dem.

Han berättar att samarbetet med Kulturhuset kom på tal då de förlorade sina lokaler för cirkusskola på Vasa real inne i stan. De ville att barn som bor norr om stan och som inte kan åka hela vägen till Alby, där Cirkörhuset ligger, skulle kunna fortsätta träna. Cirkus Cirkör söker också en balans mellan stad och förort.

– Kulturhusets ledning var intresserade av ett samarbete och nu är vi igång.

De grupper som gick på Vasa real tränar nu på söndagar i Kulturhusets Studion. Det är slutna grupper och man kan därför följa de restriktioner som finns, kopplade till pandemin. Drop-in träningen är dock tillfälligt stängd men är däremot öppen i Cirkörhuset i Alby, två kvällar per vecka.

– Cirkushallen har en maxgräns på 70 personer och en drop-in träning kan ta emot max 35, så det finns gott om plats.

Oskar Löfkvists förhoppningar är att de ska kunna dra igång i Kulturhuset igen i maj och att samarbetet ska utvidgas med både eventverksamhet och en öppen scen för nycirkus.

– Kanske en klubb där du kan se lite cirkuskonster och ta en drink i godan ro, säger Oskar Löfkvist.