Träning är jätteviktigt för att duvorna ska prestera på tävling. Foto: Alexander Tsiaras

Dimitars duvor hotas av bygge

Av August Spångberg och Alexander Tsiaras
I två baracker i Flemingsbergsdalen föder Dimitar Rizev upp brevduvor som han tävlar med i hela landet. Nu har Huddinge planer på en beach-volleybollanläggning på platsen och risken är att Dimitar och duvorna blir vräkta.

Mitt bland kolonilotterna vid Huddingevägen ligger två baracker med ett 70-tal duvor. Dimitar Rizev, 63, har hållit sina duvor här i fyra år. Duvorna behöver både tillsyn, städning, matning och som Dimitar säger, ”de måste bada”.

– Det kliar av allt smuts de får i vingarna så det är viktigt att ”bada” dem, säger han samtidigt som en hink med vatten sköljer över duvorna i buren.

 

Större intresse utomlands
I Sverige är brevduvor en hobby som intresserar relativt få människor, men Dimitar berättar att i många andra länder är hobbyn mycket större. I Kina och Hong Kong är sporten stor och i tävlingarna ligger stora prispengar.

– I Sverige är det på en lägre nivå än i andra länder, här tävlar man mest för skojs skull och vinnaren får en pokal.

 

Malmö till Flemingsberg på snabbast tid
Det hela började med att Dimitar  fick ett par duvor av några vänner och efter det har intresset tagit fart. I dag har han över 70 stycken som han använder i tävling. Själva tävlingarna går till på så sätt att en viss sträcka ska flygas på snabbast tid. Sträckorna är både långa och imponerande. Dimitars duvor brukar flyga från södra Sverige, exempelvis Malmö, hela vägen tillbaka till Flemingsberg på sex timmar.

 

Träning är nyckeln till framgång
Dimitar Rizev berättar om den hårda träning som ligger bakom för att lyckas. Fåglarnas lokalsinne tränas successivt  där man börjar att släppa dem på kortare sträckor, dels för att hitta men också för att förbättra fysiken. Han betonar att träningen är lika viktig som det är för en mänsklig idrottare för att fåglarna ska klara av de långa sträckorna.

 

Huddinge kommun vill bygga beachvolleybollplan
Kommunen har dock uttryckt en vilja att använda den mark där barackerna i dag står och det besvärar Dimitar Rizev. Hans passion för detta är slående och och han är minst sagt besviken på sin kommun.

– Jag kräver inte mycket, varken el eller vatten. Bara en bit mark där jag kan ha mina duvor. Jag kommer att fortsätta kämpa, säger Dimitar.

 

Nytt i Flempan har varit i kontakt med Signe Wernberg som är exploateringsingenjör åt Huddinge kommun.

– Vi har försökt att hitta en lösning åt Dimitar men det är väldigt svårt för den typen av verksamhet, säger hon.

Dimitar visar upp en duvunge, just den här sorten kommer att kunna flyga extra högt. Foto: Alexander Tsiaras