Medieprofilen Daniel Hallberg:

Daniel Hallberg har nästan 50 000 följare på Instagram. Men ibland pausar han och sticker ut på en löptur – som på den här bilden. Foto: Privat

"Jag var en hardcore slacker tills jag var 24"

Med fyndiga sketcher och pricksäkra imitationer av Håkan Hellström, Lorentz och Timbuktu blev han landets mest älskade reklamare. Men vad tänker Instagramkändisen Daniel Hallberg egentligen om sport och träning? Nytt i Flempan har frågat.

Om du fick möjligheten att vakna upp som en idrottsstjärna imorgon, vem skulle du då välja?

– Löparen Anton Krupicka. Han har en väldigt inspirerande syn på träning. Han har ett existentialistiskt synsätt och springer runt halvnaken hela dagarna. Han vill hitta tillbaka till något grundelement med sin löpning. Jag kan förstå det. Det är lätt att hamna i sådana tankar när man är ute och springer i naturen, att man är gjord av kött och blod. Det finns något sådant i löpning, jag kan verkligen fatta den känslan.

Brukar du själv löpträna naken?

– Haha, det har hänt. Men det är inte så lätt. Man glömmer fokusera på hur härligt det är att springa naken och börjar istället oroa sig för att stöta på någon. Då blir det ju jobbigt. Men jag har gjort det, haha. Oftast blir det dock att jag springer utan tröja. Med små shorts.

 

Mycket förståeligt. Vilket är ditt mest pinsamma idrottsminne?

– Det måste vara från en gång på gymnasiet när vi hade gympa. Jag var typ 16 år, och det är ju verkligen en känslig ålder. Vi gjorde den där tävlingen där man ska slänga sig på en madrass så att den flyttar sig framåt. Men jag råkade landa på rygg, vilket gjorde att både shorts och kalsonger drogs ner till fotknölarna. Jag låg där på madrassen och såg snoppen i förgrunden och resten av klassen i bakgrunden. Jag minns att jag hann tänka tanken på att byta skola.

Fick du några inviter från klasskompisarna efteråt?

– Nej, det var nog inte särskilt sexigt, haha.

 

.

Fuskade du mycket på gympan i skolan?

– Haha, jag fuskade nog mer än jag inte gjorde det. Speciellt på orienteringen. Jag brukade gå runt och snacka med kompisar, sen prickade vi i markeringarna med någons örhängen. Jag minns även en gång när vi skulle ha ett löptest och springa varv runt någon bana i skogen. Jag genade tvärs över.

Det här måste ha varit innan du började idolisera kända löpare?

– Ja, jag var en hardcore slacker tills jag var 24 år. Då blev jag frälst. Det är även något jag vill säga till läsare som inte känner något intresse för idrott men som gärna skulle börja träna – testa er fram och hitta er grej. Man kanske vill utöva lagsport eller träna individuellt. Det går att bli frälst. Nu tränar jag varje dag. Man hör ju ofta om att man kan öka sitt psykiska välmående med upp till 30 procent genom att träna.

Finns det inte risk att låta lite irriterande när man pratar om hur härligt det är med träning?

– Haha, jo, men det är med välvilja.

Såklart. Men du, en helt annan fråga: Har du någonsin haft en ”secret crush” på en idrottsstjärna?

– Hmm, jag tror tyvärr inte det. Jag har så otroligt dålig koll på kända idrottare. Jag är helt enkelt väldigt ointresserad. Men för ett tag sen dejtade jag en tjej som spelade hockey i landslaget. Hon dumpade mig. Jag försökte vara ärlig och säga att jag var helt okunnig. Jag sa att jag var “genuint ointresserad”. Men det verkade inte fungera så bra. På en av de sista dejterna bad hon mig rada upp tre hockeyspelare världen över. Jag kom bara på två stycken.

Du kom inte på tanken att du borde ha sagt hennes namn?

– Nej, faktiskt inte. Men det borde jag nog ha gjort.

Du verkar alltså inte ha särskilt bra koll på lagsport. I vilken idrott skulle du vara sämst tränare?

– Förmodligen ishockey. Jag är liksom helt ointresserad.

Skulle du höja på ögonbrynen om Tre Kronor vann VM-guld?

– Verkligen inte. Jag har ju inget gemensamt med dem. Däremot har jag enorm respekt för de individuella idrottarna. Jag vet hur otroligt mycket energi de lägger ner på sin grej, oavsett om det är herr- eller damidrott. Men speciellt damlagen slår ju ur underläge. De har sämre förutsättningar, som dåliga träningstider och lägre löner. Tjejen jag dejtade som spelade hockey jobbade liksom på dagis och hann ändå träna två gånger om dagen. Det respekterar jag oerhört mycket. Den kämpaglöden fascinerar mig.

 

 

Mattias Knutson

Elin Jonsson