FOTO: Daniel Arbab Shastan

Cricket lär barn svenska

Av Daniel Arbab Shastan
Tariq Zuwaks projekt ”Ensamkommande barn” ska hjälpa unga flyktingar att integreras, lära sig det svenska språket och ha kul. Nu är Tariq Zuwak nominerad till idrottspriset på Huddinge glöder galan.

Tariq Zuwak är ordförande för Huddinge cricketklubb och hans projekt handlar om att låta barnen spela cricket.

–Jag fick idén när jag såg den enorma flyktinganstormningen. Många var ensamkommande barn och i flera av dessa barns hemländer är cricket en stor del av kulturen. Det här var mitt sätt att hjälpa till med integreringen.

Det var så projektet föddes och många av barnen blev intresserade då de kände igen sig. Det blev även betydligt lättare för dem att lära sig svenska när det spelade cricket.

–Huddinge kommun uppskattar det vi gör. De har betalat för barnens utrustning och ser fram emot att föreningen växer, säger Tariq angående kommunens stöd.

Förutom nomineringen har Tariq fått stor nytta av projektet både som spelare och ordförande. Huddinge cricket klubb har rekryterat över 20 personer tack vare idén och föreningen växer hela tiden. Förutom deras två utomhusträningar så har kommunen även gett föreningen tider i Flemingsberg sporthall en gång i veckan. Tariq hoppas att få mer nästa år.

–Jag tycker det här har varit väldigt roligt. Vi har lagt ner enormt mycket energi i projektet och fått ut mycket av det. En stor integrationsnytta, vi har växt som förening och jag personligen har lärt mig mer om föreningslivet.

Har Tariq några tips för unga engagerade läsare?

–För mig har det alltid handlat om att sätta upp mål. Min lärare frågade mig när jag var ung om jag hade några mål i framtiden. Jag svarade lite lätt skämtsamt om att mitt mål var att äga en Ferrari, säger Tariq med ett leende.

–Nej. Ditt mål är att äga flera Ferraris, svarade läraren.

–Och det har fastnat sen dess. Sikta så högt som möjligt så även om du missar landar du högre än du någonsin tänkt dig.

 

Läs också: