Nattis var en av de första roller derbyspelarna i Sverige FOTO: Hanna Nurmi Schnackenburg

Hon tog sporten
roller derby till Sverige

Av Hanna Nurmi Schnackenburg
När Nattis Mörkenstam startade Stockholm Roller Derby var de ett kompisgäng som åkte runt på en parkeringsplats. Idag spelar de med världseliten i en sport som enligt Nattis inte liknar någon annan.
– Jag brukar kalla det för rock n’ roll sport, säger hon och skrattar.

­Nattis Mörkenstam hade bara sett roller derby i klipp på YouTube när hon bestämde sig för att börja spela själv.

– Jag tänkte men gud det är helt galet, vad är det här?

Tillsammans med några vänner började hon ta reda på mer och för varje ny sak de lärde sig blev de mer fanatiska. 2007 startade de tillslut Skandinaviens första roller derbyförening; Stockholm Roller Derby. Ingen av dem kunde åka rullskridskor och det var svårt för dem att få tag på den typen av rullskridskor med fyra hjul som man använder i roller derby.

– Vi köpte upp alla gamla loppisrullskridskor, såna från 70-talet med typ trähjul som vi sen åkte på.

De hade ingen tränare utan åkte runt på en parkeringsplats och försökte lära sig själva att åka. Nattis säger att det gick långsamt och att de på två år lärde sig ungefär vad en nybörjare idag lär sig på ett par månader. Efter att ett tag fått träna i en liten gymnastiksal i Sollentuna fick de tillslut träningstider i Visättrahallen i Flemingsberg.

– Alltså det var ju som ett palats! Vi var helt wow! Tänk att vi får träna här!

Nu hade de också fått en medlem som kunde åka rullskridskor och som försökte lära dem, men enligt Nattis gick det sådär.

– Vi var fortfarande på många sätt ett kompisgäng och det var alltid någon som sa; men ska vi inte gå och ta en öl nu istället, säger hon och skrattar.

 

 

 

 

 

 

Nattis minns fortfarande precis hur det kändes 2010 när de blev tillräckligt många för att kunna spela matcher.

– Den här känslan att jag tror att vi är redo nu, äntligen, det är nu det händer! Och alla kände samma sak, jo vi är redo. Den känslan är helt fantastisk.

Tillsammans satte laget hela tiden upp nya mål som de skulle nå tillsammans. Det första stora var att nå en medaljplats i Track Queens 2012 som var den första officiella Europeiska roller derbyturneringen.

– Vi ville åtminstone komma trea och när vi sen gjorde det kändes det så skönt, säger Nattis. 2015 kvalificerade Stockholm Roller Derby sig för första gången till slutspel i den största roller derbyturneringen i världen; WFTDA Championships och Nattis var med. Hon hade tidigare, redan 2008, besökt USA för att titta på matcher, men 2015 var hon där som spelare.

– Jag tänkte nu så drar jag mig tillbaka. För mig var det liksom hela cirkeln runt, säger hon.

Nästa år fyller Stockholm Roller Derby 10 år, men trots att hon lagt sina skridskor på hyllan är hon fortfarande aktiv i föreningen.

– Det känns fantastiskt! Jag tycker att det är så roligt med alla människor som bara kommer och vill spela roller derby, säger hon.

Idag finns det 31 roller derbyföreningar och över 800 tävlingsregistrerade spelare i Sverige och för varje år blir de fler. Men att hon är en av dem som såg till att roller derby kom till Sverige är inget som Nattis tänker på.

– Om det inte vore för alla dessa fantastiska människor som kom till derby hade vi fortsatt stånka runt vi fyra i den där lilla hallen? Det vet jag inte, säger hon och ler.

Läs också: