Ilona Gabrielsson leder sina kollegor genom pausgympan. Foto: David Despotovic

Ilona Gabrielsson leder sina kollegor genom pausgympan. Foto: David Despotovic

En paus som gör skillnad i vardagen

Att jobba i statisk position är det många som gör. Detsamma gäller för gänget på avdelning för klinisk patologi och cytologi på Karolinska sjukhuset i Flemingsberg. Men för att få bukt på ryggsmärtorna som jobbet för med sig har man börjat med pausgympa två gånger i veckan.

Det var när Ilona Gabrielsson, 23, började jobba på avdelningen 2015 som man startade med gympa varje onsdag och fredag. Det var på eget initiativ som Gabrielsson fick igenom förslaget som varit en succé bland kollegorna och de flesta är med.

– Jag gick till chefen och sa att det skulle vara bra om vi kunde införa en pausgympa på 15 minuter. Han gillade förslaget och det var då vi började, förklarar Ilona.

Problemet för personalen på avdelningen är att man sitter i en position där man lutar sig framåt och på många arbetsstationer kollar de i ett mikroskop. Ställningen är onaturlig och har lett till att många i personalen upplevt smärtor i både nacke och rygg.

– Vi gör ofta samma rörelser och behöver verkligen dessa pauser, många vill även ha det flera dagar i veckan än de två vi har för tillfället, säger Gabrielsson.

Efter den positiva feedback Ilona Gabrielsson har fått från sin avdelning har andra avdelningar undrat om hon inte kan hjälpa till på gymmet med ett gemensamt pass. Men i nuläget är det inte aktuellt.

– Jag har inte riktigt tid för det, jag tränar ju själv på fritiden. Det gäller att ha ork till det också, berättar hon och skrattar.

Positivt med pausgympan är inte bara den fysiska träningen. Många tycker också det är bra att komma i från arbetet en stund och koppla av psykiskt.