Nicholas under en match i Basketligan, Foto: Anna Zindranna Forsström

Nicholas under en match i Basketligan. Foto: Anna Zindranna Forsström

Drömmer om nytt Europaäventyr

Den 22-årige Tumbafostrade Nicholas Spires är redo att ta sig ut i Europa. Han testade på ett äventyr i Spanien, men sedan två säsonger är han tillbaka i Sverige och Södertälje BK. Nytt i Flempan träffade en av Sveriges stora baskettalanger för en intervju.

Hur är läget?

– Det är bra med mig, men laget har haft några jobbiga förluster på bortaplan senaste tiden, vi är på väg tillbaka. Känslan i laget är ändå positiv och när laget mår bra, då mår jag bra.

Hur blev du basketspelare?

– Min pappa coachade ett pojklag i Tumba och han frågade om jag ville följa med. Jag var helt inställd på att bli fotbollsproffs, men jag älskar idrott så jag följde med. När jag väl kom dit var det inget snack om saken, jag blev kär direkt.

Du är bara 22 år men har hunnit med ett Europaäventyr. Hur var det?

– Det var verkligen häftigt. Jag flyttade ner till Barcelona när jag var 16 år. Det var tufft i så ung ålder och jag kunde inte språket alls. Jag lärde mig otroligt mycket av tiden både på och utanför planen. Nu är Spanien en del av mig och min uppväxt vilket känns roligt.

Kamp under korgen i en match i Basketligan, Foto: Anna Zindranna Forsström

Vill du tillbaka ut i Europa? Vad är nästa steg?

– Målet för mig är att så småningom spela ute i Europa igen. Jag kom tillbaka till Södertälje för att det gav mig möjligheter att utvecklas. Jag litar på Vedran (Bosnic, huvudtränaren för Södertälje BK, reds. anm) till 110%, vi har gemensamma mål som vi jobbar mot, det känns bra i nuläget. Men självklart skulle jag vilja ta nästa steg i min karriär.

Hur ser du på årets säsong?

– Det är lite annorlunda i år från förra året, vi har många nya spelare och personligheter i laget. Vi fick dessutom ihop fullt lag relativt sent. Vi har fått jobba för att komma upp i nivån vi bör vara på. Laget är på bättringsvägen och har ändå klarat av ett stort mål, att gå vidare till andra rundan i Europe Cup. Ligan är också annorlunda från förra året eftersom alla slår alla.

Ni har vunnit ligan fyra år i rad, ger det en extra press?

– Jag skulle inte säga att det. Ingen säsong är den andra lik, precis som varje match är annorlunda. Vi måste förbereda oss på bästa sätt och vi försöker förbättra oss dag för dag och fokusera på nästkommande match. Om vi gör det, kommer det att gå bra men vi måste bara fokusera på rätt saker.

Tror du att ni vinner ligan i år igen?

– Den frågar väljer jag att lämna tom, haha.

 

Namn: Nicholas Spires

Ålder: 22
Bor: Södertälje
Lag: Södertälje Kings (SBBK)
Position: Center/PF
Längd: 210cm