Kevin Dannefalk stoltserar med EM-pokalen. Foto: Svenska gymnastikförbundet

Kevin Dannefalk stoltserar med EM-pokalen. Foto: Svenska gymnastikförbundet

Från studsmattan till nominering

Allt började när tre tonårsvänner hoppade studsmatta och gjorde volter. Två av dem var gymnaster och frågade sin gemensamma vän om han ville följa med på en av deras träningar. Nu har hans gymnastiktrupp nominerats till årets lag på Idrottsgalan.

Den då 13-årige Kevin Dannefalk följde med sina två gymnastkompisar till träningen. Efter det gick han till sin fotbollstränare och meddelade att han slutade med fotbollen.

– Jag började träna på Huddinge gymnastikförening. I början var jag med för att det var kul. Det var när jag märkte hur bra jag var som min passion för sporten började växa.

Efter år av hård träning fick Kevin en unik möjlighet. Han blev uttagen till svenska gymnastiklandslagets mixedlag, som består av sex killar och sex tjejer från hela Sverige. Uttagningen gjordes inför EM som hölls i Maribor, Slovenien i mitten av oktober. Allt slutade med första EM-guldet i svensk mixedgymnastik historia. 

– Det blir så mycket större när man ser det på det sättet. Första två veckorna kändes det ofattbart. Sen så är det speciellt när man får vinna med en trupp som inte träffats innan landslagssamlingen.

Men att vinna guldet var ingen enkel uppgift. På vägen besegrades regerande mästarna och favoriterna Danmark. Efter en jämn final där det skilde en halv poäng mellan Sverige och Danmark tog Sverige hem segern.

– Förutom marginalerna så var alla i vår trupp ambitiösa, gav allting när det gällde som mest, gjorde det vi blev tillsagda av tränaren och laget var säkra på vad vi skulle göra.

Men ett EM-guld kommer inte av sig självt. Kevin Dannefalk fortsätter:

– Är man inte inne i tävlingssäsong så tränar vi mindre. Men genomsnittet ligger på 20-25 timmar i veckan som delas upp i 3-4 gymnastikpass och träning på gymmet övriga dagar.

Förutom EM-guldet så är mixedlandslaget nominerade till årets lag på Idrottsgalan 2017. När Dannefalk fick reda på det blev han förvånad och nästintill chockad.

– Jag fick reda på nyheten av mina lagkamrater i landslaget. Att bli nominerad är otroligt stort eftersom det handlar om Idrottsgalan.

Efter allt som Kevin Dannefalk fått uppleva under året så återstår frågan om 2016 är hans bästa någonsin ur ett sportsligt perspektiv.

– Det har varit ett händelserikt och bra år. Från att axeln hoppade ur led i januari till EM-guldet under hösten.