Rostem Akman i sin typiska position. Foto: David Despotovic

Rostem Akman i sin typiska position. Foto: David Despotovic

Utanför ringen är Rostem Akman ödmjuk. Foto: David Despotovic

Utanför ringen är Rostem Akman ödmjuk. Foto: David Despotovic

Rostem Akman – tvåfaldig Europamästare

Rostem Akman från Flemingsberg blev knockad under sin första match i MMA-VM 2015. Nu har han fått revansch, ett år efter förlusten har han tagit två guldmedaljer i EM. Han berättar för Nytt i Flempan om guldet, karriären och framtiden.

Den 26 november i Prag stod det klart att Rostem Akman blev europeisk mästare. Efter tre raka vinster besegrade Akman sin bulgariske finalmotståndare, Valeri Atanasov. Bulgaren var Akmans svåraste motståndare enligt honom själv. Atanasov är en aggressiv boxare med bra nedtagningar och hårda slag, säger Akman.

– Min plan inför matchen var att inte ge honom utrymme, gå i klinch och träffa honom hårt med slagen.

Men MMA har inte alltid varit den enda sporten han utövat. Akman spelade fotboll innan han började med MMA 2008. När hans bror visade honom ett videoklipp på den legendariske MMA-fajtern Wanderlei Silva, lockade inte fotbollen längre. 

– Jag tyckte att det var en fascinerande sport och ville testa det. Jag var talangfull i fotboll och kunde ha kommit långt men det kändes lättare att satsa på MMA. Man behövde bara gå till träningarna och det var mer fokus på en själv. I dag är jag nöjd med valet. Det finns ingen roligare sport.

För tillfället tränar han hårt på Fightzone i Stockholms stadion och har flera proffskontrakt på gång men vill inte kommentera närmare. Det är uppenbart att han trivs med MMA. Han har vunnit EM två år i rad i mellanviktsklassen men är ödmjuk.

– Guldet är inte det allra viktigaste. Det handlar främst om att prestera sitt bästa och överträffa sig själv.

Men motgångarna har präglat honom på ett positivt sätt. Den hårda förlusten under VM 2015 har gjort Akman till en ännu bättre fajter. Han hade aldrig tränat så hårt inför en turnering.

– Jag var klantig och är medveten om mina misstag men det var en tillfällighet. Jag tvivlade aldrig på mig själv.

 

 

Akman trivs bland boxningssäckarna. Foto: David Despotovic

 

”Eld i hjärtat och is i hjärnan”

Akman berättar att intelligensen är hans största styrka. Han använder tekniken rätt och tror att det har varit en avgörande faktor bakom framgångarna.

– Jag är aggressiv och lugn samtidigt, det är eld i hjärtat och is i hjärnan som gäller. Men jag försöker framför allt använda tekniken på ett smart sätt i ringen. Även om jag möter motståndare som har bättre teknik än mig så vet jag hur jag ska använda tekniken.

I sparring verkar han vara vinnarskalle. Han tar varje tillfälle i akt, stör med jabben för att ta ner sin motståndare. Men MMA handlar inte bara om fysisk prestation. Det mentala är också avgörande, berättar Akman. Man ska inte heller ha för bråttom med att komma till toppen, det är bra med erfarenhet.

– Jag går in och äger matchen, det är min bur. Jag tar ner folk när jag behöver det men trivs bäst i klinch, säger han om hans fajtingstil.

 

Med sikte mot toppen

Drömmen är att komma till Ultimate fighting championship, den mest prestigefulla MMA-organisationen. Där vill han besegra den dominante welterviktmästaren, den hårt slående Tyron Woodley. Men Akman ser inte honom som ett hinder.

– Jag har studerat Woodley. Jag skulle rycka sönder honom, försöka hålla kort avstånd och störa honom med jabben för att kunna komma åt honom.

Men hans vardag är inte bara MMA. Varje dag slåss han också för att hjälpa utsatta människor. Han jobbar inom socialtjänsten som kontaktperson. I arbetet hjälper han dem som kommit på sidospår, tillbaka in i samhället.

– Det kan vara svårt att kombinera jobb och träning . Målet är att kunna leva på sporten, vilket är nödvändigt när man kommer till en högre nivå. Det är det jag strävar efter.

Hans dagliga strävan har börjat bära frukt i och med två EM-guld i rad och hans idrottsliga kamp fortsätter.

 

 

Rostem Akman

Klubb: Fightzone

Bor: Flemingsberg

Meriter: Två EM-guld, ett VM-brons, två SM-guld

Matchfacit: 19-2-0

Viktklass: Mellanvikt

Favoritfajter i UFC: Khabib Nurmagomedov