Tränare för spårvägen, Thomas Hugosson. Foto: Anders Olsson

Glädje och gemenskap ska ge bra tid

I torsdags var jag på plats för backträning med spårvägen cykel inför Vätternrundan 2017 – Man kan spara 30–40 procent genom att köra tillsammans.

En sval torsdagseftermiddag förbereder sig ett tiotal cyklister för gemensam intervallträning i närheten av den lokala backen, nära Huddinge centrum. Träningen går ut på att cykla upp och ner ett flertal gånger för att bygga styrka och uthållighet i benen. Två viktiga saker när man tränar för att cykla den 300 kilometer långa Vätternrundan.

 

De flesta i gruppen kommer att cykla Vätternrundan i år. Målet är att klara loppet på 8,5 timme, det kräver en genomsnittshastighet på 35 Km/h. Det är en tuff målsättning och det är där gruppen kommer in och hjälper.

– Är man många går det oftast bra för då kan man dra varandra genom samarbete och man kan spara 30–40 procent genom att köra i klunga, säger Thomas Hugosson, tränare för Spårvägen. När de cyklar på en lång rad nära varandra utsätts bara cyklisten längst fram för det fulla vindmotståndet.

 

Utöver att det blir enklare att cykla i grupp är det även roligare.

– Vi försöker ha det så kul som möjligt och vi hjälper varandra, säger Thomas Hugosson. Kenneth, som var med på träningen säger att gemenskapen är bra och att det är roligt att träna i gruppen. Träningarna är även anpassade till varandras prestationsnivåer. På distansträningarna håller de ett lugnare tempo. De brukar dessutom stanna för en fika på vägen.

 

Flera av medlemmarna har redan cyklat Vätternrundan. I juni är det dags igen. Thomas Hugosson längtar tills han passerat mållinjen igen.

– Då känner man sig stolt och väldigt trött.