I ateljén flödar kreativiteten bland barnen. Foto: Lousie Engdahl

Fredagar är kul i Vårby gård

Av Alexis AG & Louise Engdahl
Varje fredag anordnas olika aktiviteter för barn och ungdomar i Vårby gård. Nytt i Flempan var på besök en eftermiddag.

Sedan januari har Huddinge kommun anordnat olika fritidsaktiviteter för barn och ungdomar i Vårby gård. Bland annat finns det workshop med instrument som keyboard, darbuka och blockflöjt för elever i årskurs 4-6.

– När alla elever spelar samtidigt blir det ett himla liv. På fredagar tycker vi i personalen att det är mer okej eftersom de flesta är förväntansfulla inför helgen, säger Lisa Lind konstpedagog och bibliotekarie.

 

Biblioteket har öppet alla vardagar för eleverna och det planeras en ny aktivitet varje dag. På tisdagar är det språkcafé, där vem som helst får delta. Syftet är att lära sig prata svenska.

– Eleverna ser positivt på att lära sig svenska och oftast är det lättare att förstå än att kunna uttrycka sig muntligt, säger Lisa Lind.

 

Tanken med aktiviteterna är att barn och ungdomar ska ta för sig mer och lära sig vara kreativa. Det ska vara öppet för alla och det finns även rum för de allra minsta, då biblioteket anordnar lekutställning för barn 0-6 år.

– Det är en del av bibliotekskulturen, säger Lisa Lind.

 

Uppskattningsvis rör det sig om cirka 30 barn som springer in och ut i biblioteket varje fredag och ivrigt väntar på att de olika aktiviteterna ska börja. När vi är på plats noterar vi en pojke som sitter med en iPad och tittar på en serie på engelska.

Förstår du vad de säger?

– Nej, jag tittar bara för att det är roligt, säger han och skiner upp.