Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan. Foto: Hanna Ek Lilja

Michael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan. Foto: Hanna Ek Lilja

Annerstaskolan klär matsalen i grönvitt

I fredags höll Annerstaskolans matsal Mättpunkten sin årliga Hammarbydag. Hela matsalen dekorerades med Hammarbyflaggor, halsdukar och löpsedlar på mjölkmaskinerna.

Sedan 2014 när Hammarby gick upp i Allsvenskan har Annerstaskolans matsal Mättpunkten haft en årlig Hammarbydag.

Det började med att kökschef Michael Bäckman som själv är född Hammarbysupporter ville dela sin glädje över lagets framgång på sin arbetsplats. Detta gjorde han genom att sätta upp en löpsedel matchen på mjölkmaskinen i matsalen.

Sedan dess har intresset ökat även bland eleverna. Nu är hela matsalen dekorerad från golv till tak. Där hänger flaggor, halsdukar och affischer. Till och med maten är Hammarbyinspirerad. Det serveras rätter som Birkirs kokta soyakorv, Biff à la Kvarnen och Koffies klyftpotatis. Till detta Kennedys ketchup.

– Barnen kommer som vanligt till lunch, det enda som skiljer är att salen är transformerad. Ovanför dörren in till matsalen är en halsduk upphängd med texten, ”Söderstadion”, Hammarbys hemmastadion, säger Mikael Bäckman.

Men det är inte bara Hammarbys supportrar som är välkomna, utan alla uppmanas att ha sina egna lagtröjor, eller sitt hemlands tröjor på sig.

Målet för matsalens personal är att skapa en miljö som är rolig, lärorik och välkomnande för eleverna. Matsalen skall vara lika mycket en plats för utbildning som klassrummen.

Det absolut finaste minnet Mickael Bäckman har från fredagen är när han står i köket och hör hur barnen ute i matsalen börjar sjunga och ropa ut Hammarbys klacksånger, hur de klappar händerna och ropar på honom. Han kommer ut ur köket och möts av jubel och får vända tillbaka in i köket och gråta en skvätt.

– Med god vilja, glädje och fantasi kan man åstadkomma allt. Jag hämtar inspirationen från mina egna resor och erfarenheter i livet. Genom att jag har en positiv inställning så känns det inte som arbete, och man får ”betalt” i den glädje som man ser hos barnen, säger Mikael Bäckman.

 

Läs också: