Mathias Graveleij kastar ut på greenen

På Visättras sportcenter träffar vi Mathias Graveleij, den passionerade discgolfaren. Han ser en ljus framtid för frisbeekastandet.
–Den kommer gå om bollgolfen, just för att den är så lättillgänglig, säger Mathias Graveleij.
Discgolfen kom till Sverige under början av 1970-talet, när klubben på Kärsön startades. Mathias Graveleij menar att Europas första discgolfbana byggdes på just Kärsön. Sporten som haft starkast fäste i USA har hittat sin väg in i norden.

Mathias Graveleij är idrottsplatsarbetare på Visättras sportcenter. Han var med och grundade den ideella föreningen Visättra Discgolf år 2008 och ansvarade för bygget av banan.

Som idrottsplatsarbetare ansvarar Mathias för grönområdet, där han bland annat sköter alla spår och leder. Men huvudsysslan under sommaren är discgolf.

 

– Discgolf fungerar som vanlig golf. Man kastar ut olika frisbees från en utkastsplats – tee, och siktar mot metallkorgarna där frisbeen ska landa. Målet är att pricka korgen med så få kast som möjligt, förklarar Mathias Graveleij.

 

När banbygget i Visättra började fanns det inga resurser och intresset var svalt i kommunen. Idag är Mathias Graveleij anställd av Huddinge Kommun. Han jobbar bland annat med att underhålla banan och instruera besökare.

 

– Visionen var att bygga en bana som rankas topp 5 i Sverige och som det går att anordna SM på. Nu har vi haft SM, Europatour och världens bästa spelare på vår bana, säger Mathias Graveleij.

"Vi spelar året om"

Sportens utövas på olika grönområden, ofta i nära anslutning till skog och natur. Det finns banor runt omkring i Stockholm, från Haninge till Åkersberga. Väderlek och terräng är en naturlig del av discgolfen.

 

– Vi spelar året om, även om det är minus tio och en halvmetersnö. Om det blåser mycket använder jag en viss typ av disk. Om det regnar använder jag en annan form av disk, säger Mathias Graveleij.

 

Enligt Mathias Graveleij är det lättillgängligheten som lockar utövare till discgolfen.

 

– Sporten är tilltalande för nybörjare, det är väldigt kul och lätt att fastna fort. En annan fördel med discgolf är att det är billigt att hålla på med. Ett startkit kostar runt 300 kronor och över 90 procent av banorna i Sverige kan man spela gratis på, säger Mathias Graveleij.

 

Discgolfens framtiden ser ljus ut om man frågar Mathias Graveleij.

 

– Den kommer gå om bollgolfen, just för att den är så lättillgänglig, säger Mathias Graveleij bestämt.

 

Här är karta över alla discgolfbanor i Stockholms län.

Grafik: Oscar Gyllander & Sharzad Rahmani