Under helgens tävlingar i dressyr red Emma Tedenström ihop dubbla vinster. Foto: Hanna Ek Lilja

Emma Tedenström med ridskoleponnyn Giacomo. Foto: Hanna Ek Lilja

"Det är de svåraste klasserna för ponny"

Dubbla segrar i nationell dressyr. Det vann Emma Tedenström i helgen när hon tävlade för sin ridklubb Sundby tillsammans med ridskoleponnyn Giacomo.

– Det kändes faktiskt väldigt bra för att vara årets första start. Det är lätt att man känner sig ringrostig efter vinteruppehållet, men båda starterna kändes bra, säger hon.

Emma Tedenström säsongsdebuterade vid tävlingarna på Heby Ryttarförening i lördags. Hon och ponnyn Giacomo startade i klasserna FEI lagtävlan och FEI individuellt mästerskap.

– Det är de svåraste klasserna för ponny på nationell nivå, berättar hon.

Emma Tedenström är 19 år, uppvuxen och bosatt i Botkyrka och har ridit på Sundby ridskola sedan hon var sju år gammal.

I ponnyprogrammen är det tre domare som dömer. Domarnas poäng ihop slås ihop och sedan räknas procenten ut av maxpoängen, vilket blir slutresultatet. Emma Tedenström sattes högst av alla tre domare och vann därför båda klasserna. I lagtävlan slutade hon på 70,0% och i individuellt mästerskap på 71,01%. Man brukar säga att 60,0% är godkänt resultat.

Giacomo, som hon tävlade med, är en D-ponny på tio år och ägs av ridskolechefen Mats Mellberg. Han kom till ridskolan hösten 2012, då han var fem år. Emma Tedenström har tränat tillsammans med honom sedan dess. Hon tränar även med hans storasyster Emmy P, som hon vunnit SM-guld med 2015.

– Det är så häftigt att de är helsyskon men ändå så olika. Och att jag får träna och tävla med båda två, säger hon.

Läs också: