Det svenska laget på plats i Thailand.

"Jag ska ut och
resa för prispengarna"

Ett svenskt lag blev världsmästare i dataspelet ”Heroes of Newerth”, eller HoN, för två veckor sedan i Thailand. En av spelarna i laget är Marcus Granlund från Huddinge, som berättar om turneringen.

Du vann VM i HoN tillsamman med ditt lag från Sverige, hur känns det nu?

– Det känns det väldigt bra, man har hunnit smälta allt och vila lite. Jag är hemma i Huddinge igen och det känns skönt.

Har ni firat mycket?

– Samma kväll som vi vann i Thailand gick vi ut för att fira. Sen tog vi flyget hem till Sverige dagen efter. Det var lite jobbigt men vi var alla glada ändå.

Är Huddinge representerat av övriga medlemmar i laget?

– Jag är den av oss som kommer från Huddinge. Vi kommer från olika delar i landet men vi känner varandra bra och har spelat ihop i några år redan. En kille är från Linköping, en från Uppsala och två från Skåne.

Hur ser det ut med gaming och e-sport i Huddinge?

– Det är stort i allmänhet tror jag. Det känns som att de allra flesta, främst killar i alla fall, spelar någonting. I Sverige är det populärt så absolut är Huddinge representerat.

Riksidrottsförbundet har stoppat insläppet av alla nya sporter fram till 2019. Bland förbunden som ansökt finns Sverok, svenska e-sportförbundet. Vad tycker du om det?

– Jag är lite splittrad i den frågan. Jag har spelat fotboll, hockey och innebandy hela mitt liv. Så för mig är det inte jätteviktigt att få e-sporten klassad som en riktig sport. Däremot vore det bra för att få in mer pengar till sporten. Förbundet borde sponsras mer, så att utövandet av e-sporten kan växa i Sverige. Om e-sporten blir klassad som en sport kommer den att få ökad status och bli bättre.

Hur ser framtiden ut för dig och din e-sportkarriär?

– Vi kommer nog inte att investera mer i spelet HoN faktiskt. Jag ska ut och resa för min del av prispengarna, bara ha det kul med några kompisar ett tag. HoN är lite på nedgång i gaming-världen, det är väldigt få turneringar. När den här chansen kom satte vi ihop laget och tränade ihop i tre veckor inför tävlingen. Vi har samarbetat länge och har en väldigt god stämning i laget. Jag ser framemot att börja spela ”Heroes of the storm” härnäst.