Helena Westin letar efter en större lokal.

Helena Westin letar efter en större lokal. Foto: Jacqueline Saidi

Ökat intresse för bågskytte i Huddinge

Av Jacqueline Saidi
Allt fler vill göra som Legolas och Katniss Everdeen. Medlemmarna blir allt fler i Huddinge Bågskytteklubb. Det enda problemet är att inomhuslokalen är för liten.

Helena Westin är tränare på Huddinges Bågskytteklubb för nybörjare. Hon fattade själv intresse för sporten när hennes söner började med bågskytte.

–Det som är roligt med bågskytte är att jag främst kan umgås mer med mina söner. Sedan är det kul att man kan prova olika skjutningsnivåer. Då kan man lära sig mer av erfarna bågskyttar, säger Helena.

BSK grundades 2009 av lokala aktörer som själva är aktiva bågskyttar. Klubben har märkt av ett ökat intresse de senaste åren. Många har blivit inspirerade av filmer som The Hobbit, The Great Wall och Hunger Games. En av dessa är Isak Ek, som själv är en nybörjare i sporten.

–Det var när mamma började med bågskytte som gjorde att jag blev intresserad. Jag tyckte också att det verkade coolt för det påminde mig om Hunger Games.

Klubben införde en introduktionskurs förra året som gjort det lättare för nybörjare att hantera bågskytte under träningspassen. För de som vill testa bågskytte utan att ansluta sig till medlemskap kan anmäla sig till ”prova på kursen” men den här säsongen är det tyvärr fullbokad.

Trångt i lokalen

Trots att klubben vuxit och fått fler medlemmar, har de haft svårt att få en större inomhuslokal att träna i. De är tacksamma med sin nuvarande plats i Huddingehallen, men det börjar bli trångt. Det leder till att alla deltagare inte får plats under samma kurstid.

Sedan 2015 har Huddinge BSK försökt övertyga kommunen att hjälpa klubben hitta en större träningsyta men har hittills inte hittat något.

–Jag skulle gärna vilja ha en större lokal för att kunna öka vår verksamhet samt få in flera vuxna tränare, säger Helena.