Basketkväll i Vårby Gård

Av Carl Hempel
Över 100 barn och ungdomar samlades i Vårby gård när hiphop-duon Ison och Fille bjöd in till basketturnering. Turneringen skedde som en del av en kampanj där man vill ge bättre möjligheter för ungdomar att spela organiserad basket.

Basket är Sveriges mest jämställda och integrerade sport. Fördelningen mellan tjejer och killar är i princip 50/50. I Huddinges basketförening finns det över 80 olika nationaliteter. Men förutsättningarna är inte alltid de bästa.

I Vårby bor många barn och ungdomar men det finns ingen basketklubb. Resurserna för planer och material finns helt enkelt inte där. Detta vill eldsjälen Jonas Morin ändra på. Tillsammans med ett känt dryckesföretag och svenska basketbollförbundet har Jonas Morin startat kampanjen ”100 kids i Vårby”.

Målet är att över hundra barn och ungdomar i Vårby-området ska kunna spela organiserad basket. Under fredagen bjöd Jonas Morin tillsammans med hiphopduon Ison och Fille in alla barn och ungdomar till en basketturnering i Vårbyhallen.

Huddinge Baskets orförande Jonas Morin ligger bakom projektet "100 kids i Vårby". Foto: Carl Hempel

"Det finns massa sköna kids här"

Klockan är tio i fyra på fredagseftermiddagen. Vårbyhallen har fyllts av barn och ungdomar i alla åldrar. Syskon och föräldrar har också tagit sig till eventet.

 I ena hörnet står hiphop-artisten Ison Glagow och tränar straffkast med fyra av de deltagande barnen. Han smälter in bra. I Vårbyhallen är han inte en av Sveriges mest välkända hiphop-artister. I Vårbyhallen är han bara en av många basketälskare.

I andra sidan av hallen lyfter Jonas Morin bänkar för att dela in hallen i tre planer. Samtidigt ser han till att hälsa på alla han går förbi. Detta är inte något nytt för honom. I över 10 år har han jobbat inom Huddinge Basket. Innan detta har han också spelat basket på landslagsnivå.

Man märker att han sprider lugn och glädje genom hela hallen. Till Vårbys framtid är han positiv.

– Framtiden ser väldigt ljus ut för basketen i Vårby. Det finns en massa sköna kids här, säger han.

Hiphop-duon drömde om NBA

Att Ison och Fille engagerade sig i just ett basket-projekt är ingen tillfällighet. För nästan 25 år sedan träffades de för första gången i basketlaget JKS i Bredäng.

– Basketen är väldigt viktig för mig. Jag spelade i basketlaget JKS och det var så jag träffade Fille, säger Ison.

– Det var väldigt tur att vi hade basket. Det var så allting började, säger Fille.

Länge var basketdrömmen också större än musikdrömmen för dem båda. Drömmen om professionell basket fanns där och slutade inte för ens duon var i sina sena tonår.

– Man trodde man kunde nå NBA. Det var först när basketen slutade som musiken började, berättar Ison

Bra med sammanhållning

Några minuter efter fyra drar turneringen igång. Hallen är indelad i tre planer. En för flickor, en för pojkar och en för de lite äldre. Tempot och engagemanget är högt från samtliga matcher. Det råder en trevlig stämning i hela hallen.

– Jag hörde om eventet idag. Jag tänkte komma och stötta mina vänner som spelar. Det är väldigt viktigt att ungdomar har en aktivitet som denna. I dagens samhälle är det bra att barn kan få känna sammanhållning, säger en av Vårby-ungdomarna på plats.

Runt klockan sju på kvällen spelas dagens sista match i Vårbyhallen. I framtiden lär det spelas många matcher till.

  

Läs också: