Linda 11, Julia 14 och Krista 11 använder dansbanan dagligen.

Linda 11, Julia 14 och Krista 11 använder dansbanan dagligen. Foto: Marika Nilsson

Dansbanan i Vårby gård ett lyckat projekt

Av Marika Nilsson
Dansbanan i Vårby gård invigdes i augusti förra året med ambitioner att locka unga tjejer till spontandans. Projektet har varit framgångsrikt och Huddinge kommun fortsätter att satsa på dans i området.

Föreningen Dansbana! vill skapa platser för dans. De tre arkitekterna Anna Fridolin, Teres Selberg och Anna Pang är initiativtagarna till föreningen och menar att de flesta spontanidrottsplatser som byggs är skejt- och parkourparker som främst används av killar. Detta vill de ändra på genom föreningen Dansbana! Tanken om vem som tar plats och syns i stadsrummet ligger till grund för initiativet. Därför har de skapat platser för spontandans med fokus på unga tjejer.

Mycket spontandans

Idag brukas dansbanan av både tjejer och killar. Enhetschefen Evy Wallin i Huddinge Kommun upplever att dansbanan nyttjas som de önskat.

 – Den används väldigt mycket! Det är förskolebarn på morgonen med sina pedagoger, skolelever på lunchrasterna. På eftermiddagarna, när skolan slutat används den flitigt av ungdomarna, säger Evy Wallin. Ungdomarna i området har samma uppfattning. Några elever från närliggande Vårbyskolan berättar att de använder dansbanan varje rast, om vädret tillåter.

 – Alla på skolan går hit och vi kommer varje rast. Det brukar vara tävling om vem som hinner först och tar bluetooth. Det är tur att den byggdes, säger Krista.

 – Den används av andra skolor med! Det är mycket folk på helgerna. Ibland är det kalas, då kan man låna ljud i en timme, tillägger Linda. 

Natte Högberg som arbetar på ABF i Vårby gård och ansvarar för bokningar av dansbanan berättar att ingen bokat den genom dem, men att den används spontant.

– Ibland när jag går förbi hör jag att det spelas därifrån. I sommar har vi stora planer och vi hoppas att dansbanan kommer sätta sig i folks medvetande, så att den både bokas och används mer för spontandans.

Dans på röda linjen

Projektet Dans på röda linjen inleds i sommar och är ett samarbete mellan Huddinge- och Botkyrka kommun. Dansbana! kommer vara en av platserna för dans och det kommer hållas öppna workshops, en gratis danskurs och ett Jam där professionella dansare dansar tillsammans med nybörjare. Allt för att platsen ska fortsätta leva vidare. Men även för att ungdomarna i området ska få tillgång till ytorna och känna sig trygga.

 – Tidigare upplevdes platsen som otrygg. Men det har förändrats genom satsningar på sådana här projekt, säger Tove Sandahl Fransson kulturstrateg i Huddinge kommun.