En av vaktmästarna på Visättra Sportcenter Foto: Per Lindman

Snart is-premiär i Visättra

Snart öppnar Visättra Sportcenter upp för skridskoåkning på bandyplan. Vaktmästarna jobbar för fullt och om vädergudarna tillåter kan planen öppna redan i veckan.

Det ligger en lätt dimma över isen på Visättra Sportcenter där vaktmästarna jobbar för fullt. Om väderförutsättningarna fortsätter vara så bra som de är nu, kan bandyplanen öppna för träning redan på torsdag.

Tord Barger är en av vaktmästarna och han säger att vädret har stor påverkan på arbetet med isen. Under några blåsiga höstdagar blåste det in löv som frös fast i isen. Tord tycker det är fult men det är inget som påverkar arbetet just nu. Blåst, sol, regn, och snö är väder som försvårar arbetet med isen. Det är kallt och klart väder som ger allra bäst förutsättningar.

– Vid bra väder hyvlar vi av isen och spolar på varmvatten. Sen håller det sig resten av dagen.

Arbetet med isen tar ungefär en till två timmar en vacker vinterdag. När det snöar behöver planen dock plogas vilket gör att det kan ta upp till tre timmar extra.

 

Det är främst Huddinge BK som tränar på planen i Visättra. Det kan dock även komma andra lag och träna, speciellt när det är ont om träningstider på Gubbängens IP och Zinkensdamms IP.

– Bandyspelarna är som bambi på hal is när de kommer ut på isen för första gången.

Tord Barger tycker att det ska bli väldigt kul att se bandyspelarna komma ut på isen för första gången efter ett långt säsongsuppehåll. Ett av de största evenemangen i vinter är Berras cup som är en bandycup för ungdomar. Utöver schemalagda träningstider finns det även möjlighet för allmänheten att utnyttja planen under vissa tider.

Planen är tillgänglig för allmänheten på måndags- och onsdagseftermiddagar samt på helgförmiddagar. När det dyker upp luckor i träningsschemat händer det att planen öppnas för allmänheten även på andra tider. Enligt Tord Barger är allmänhetens åkning under vackra vårdagar de finaste ögonblicken på Visättras bandyplan.