Linda Augustsson balanserar högskoleplugg med fotbollskarriären.

Linda blandar lärarstudier med fotbollskarriären

23-åriga Linda Augustsson balanserar högskolestudier med fotbollsspelande. Det innebär långa dagar, många träningar och spännande uppflyttningsstrider. Men det har också gett många insikter om skillnaden mellan herr- och damfotboll.

Jag träffar Linda Augustsson på ett kafé strax bortanför AIK:s träningsplaner på Skytteholms IP. Hon har fortfarande AIK-kläderna på från morgonens träning. Det är ungefär ett dygn kvar till årets sista match i Elitettan (den näst högsta serien). Vinner AIK mot Holmalund har de fortfarande en chans att gå upp i Damallsvenskan.

– Det är mycket som måste klaffa även om vi vinner. Om Kalmar tar poäng i sin match är det över, berättar Linda.

Det är hektiska dagar för Linda Augustsson nu medan säsongen pågår. 23-åringen balanserar toppstrid i Elitettan med lärarpraktik i Jakobsberg. Hon är inne på andra terminen av grundlärarprogrammet på Södertörns Högskola. En utbildning hon trivs med.

– Jag gillar Södertörn! Även om jag kanske inte är där så mycket. Jag har oftast bara en lektion på dagen och sen åker jag direkt till träningen i Solna, säger Linda.

AIK-backen tog klivet upp till seniornivå 2015 men har spelat fotboll sedan hon var fem år och är van vid att inte ha så mycket fritid utöver skolan/jobbet.

– Jag vet inte vad man gör annars. Jag har alltid tränat efter skolan. Det är det som har varit min fritid. Jag älskar ju fotbollen och vet inte riktigt vad jag skulle göra annars om dagarna, säger Linda.

Vi pratar ett tag om vardagen för en damfotbollsspelare. Kontrasten till AIK:s herrar blir snabbt tydlig.

– Skulle vi gå upp till Damallsvenskan så skulle lönerna nog öka till ungefär 12 000 kronor innan skatt. Det är olika från klubb till klubb men det är få som kan leva på fotbollen. Herrarna har inte samma problem, säger Linda.

För Linda Augustsson har ambitionerna sänkts när hon insåg den ekonomiska verkligheten för damfotbollsspelare.

– Jag kan träna två gånger om dagen varje dag, satsa all min tid på fotbollen och bli bäst i Sverige, men det känns ju inte så värt det nu när man vet förutsättningarna. Du kan leva på lönen du får men inte leva gott. Sett till allt du måste offra känns det inte så lockande. Nu spelar jag mer för att jag älskar fotbollen, säger Linda.

AIK vann mot Holmalund på söndagen men gick ändå inte upp. IFK Kalmar knep platsen istället. Nu får Linda och laget ta nya tag i Elitettan nästa säsong.