Foto: TT

Snöbristen är inget problem för Stockholms rullskidklubb

Ibland drabbas Stockholm av snöbrist. Men om man gör som Stockholms rullskidklubb och kombinerar rullskidåkning med skidåkning på snö, finns det ändå goda förutsättningar för att vara skidåkare i Stockholm.

Förra veckan åkte cirka 100 skidåkare från Stockholms rullskidklubb det årliga träningsevenemanget Vasarullen. Det var nio mil på rullskidor som skulle avverkas, men för de som ville gick det bra att åka en kortare sträcka.

– När vi började för cirka tio år sedan var vi cirka fem personer på Vasarullen, i år var vi uppemot 100, säger Stockholms RK:s ordförande Tomas Eriksson.

På Vasarullen försöker åkarna hålla ihop och åka tillsammans. För gemenskapen är något som värdesätts högt i Stockholms RK.

– Vi har en ganska jämn fördelning mellan elitåkare och motionärer. Våra träningar är öppna för alla och anpassas efter nivå, säger Tomas Eriksson.

Att vara skidåkare i Stockholm kan vara en utmaning. Tomas Eriksson berättar att klubbens elitåkare beger sig norrut flera gånger om året för att träna och tävla på snö. I Stockholm blir det dock mycket rullskidor.

– Vi har haft några dåliga vintrar och med tanke på klimatförändringarna kanske det kan bli mer rullskidor framöver, säger Tomas Eriksson.

Rullskidklubben tränar på oavsett väder. Om vi skulle få ytterligare en mild vinter kommer vi att se rullskidklubbens medlemmar rulla fram på vägarna i Stockholm, men förhoppningsvis får skidåkarna glida fram på knastrande snö.

Om man är intresserad av var man kan åka skidor i vinter, finns här en karta över alla skidspår i Huddinge kommun.