Löpare på Huddinge parkrun. Foto: Colm O'Callaghan

En löpande lördagstradition

Varje lördag klockan halv tio samlas ett gäng hurtiga motionärer vid Källbrinks IP. Det är människor som ska springa parkrun.

Parkrun är en global organisation som främst finns i Storbritannien och på Irland men även på fem platser i Sverige. Parkrun arrangeras ideellt av ett gäng volontärer. En av dessa platser är Huddinge. Huddinge parkrun är fem kilometer långt och man kan springa, gå eller jogga varje lördag.

En av deltagarna på Huddinge parkrun är Jan Janesten. Han såg en annons i lokaltidningen och nu har han varit med 9 gånger. I lördags hade han dock stukat foten och var istället med som arrangör.

– Det är inte roligt att springa, det är en pina. Jag är ute och dansar på fredagar och det bästa med Huddinge parkrun är att man kommer ut och rör på sig på lördagsförmiddagarna. Man pressar sig lite extra när man springer med andra, säger Jan Janesten.

Parkrun är öppet för alla. Deltagarna på Huddinge parkrun har olika löpkapacitet och det är inte tävlandet som är det viktigaste.

– Det finns några som är riktiga tävlingshästar men det är en familjär stämning och väldigt trevligt. Vissa går även och fikar på ett närliggande kafé, säger Jan Janesten.

För löpsugna finns Huddinge parkrun varje lördagsförmiddag. Om man vill springa med andra och vill testa hur fort man kan springa, kan man passa på att springa Huddinge parkrun.