Gabour övervakar killarnas övning. Foto: Gustaf Boman

Knattebrottning i Flempan – Kast, grepp, skratt och kamratskap

Ett stenkast från Flemingbergs Centrum ligger Huddinge Brottarklubb. Här får barn lära sig brottarteknik, koordination och den disciplin de kanske inte får hemifrån.

På Diagnosvägen i Flemingsberg sitter ett 30-tal barn i brottartrikåer, shorts och linnen. De lyssnar uppmärksamt på tränare Zoran Sehter som går igenom uppvärmningen. Efter några varv runt brottarmattan gör de kullerbyttor och stretchar ut.

– Vissa som börjar här kan inte ens slå kullerbyttor, berättar Gabour Tóth som också är tränare i klubben.

När knattarna mellan 7–11 år går vidare till den äldre gruppen har de förutom kullerbyttor lärt sig att träna allsidigt, koordination och framför allt disciplin.

– Många barn här i Flempan får inte lära sig disciplin hemifrån så då får de lära sig det här nere istället, säger Gabour.

Föräldern Magnus tror att barnen mår bra av styrketräningen och disciplinen ungarna lär sig i lokalen. Andra föräldrar stämmer in.

Knattarnas tredje tränare Cem Celepli Atci ansluter lite sent men stannar ändå upp för att prata en stund. Vi samtalar om vad som gör Huddinge Brottarklubb speciell.

– Klubben ligger precis där de här killarna bor. Jag har gått hundratals matcher men hade aldrig någon som skjutsade mig till träningarna. Jag fick lösa det själv. Det är inte alla som kan. Inte här.

 

Cem avbryter sig för att se till att två av ungarna gör sin övning ordentligt. Det märks att han vill in bland de unga brottareleverna.

– Det är det här jag älskar! Jag har alltid varit bra med barn. Jag brinner för att träna. Jag har lite svårt att hålla mig ifrån brottarmattan just nu faktiskt.

Tränarnas passion för sporten och för lärandet märks på träningen. De har pli på barnen (med undantag för när lokalpressen dyker upp med en kamera och löften om att få vara med i tidningen) men de lär ut med värme och mycket skratt.

– Det roligaste är när man får fälla varandra, säger Adar, 10.

– Det är kul att träna med kompisarna, säger Hamza, 13.

Passionen behövs också med tanke på att det inte finns pengar till lön. Klubben är beroende av pengar från kommunen för att gå runt och man får även in pengar genom medlemskapsavgifter. 1000 kronor per år kostar det för ungdomar i föreningen.

– Jag träffade en tränare från Turkiet på en tävling. Han tjänade 4000 Euro i månaden. Han blev förvånad när jag sa att jag inte fick betalt. Men han tyckte det var fint. Då gör vi ju det av rätt anledning. För honom är det bara ett jobb, berättar Zoran.

Gabour berättar att han brukar köpa choklad till vinnaren i små tävlingar som de har på träningar ibland.

För den som vill att deras barn ska börja träna brottning kan det dock dröja. Klubben har just nu fullt i barngrupperna och kön till föreningen ökar.